Vesti iz zemlje

05.04.2016. 15:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Guvernerka NBS: Očuvani stabilnost i sigurnost banaka

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održala je danas studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu predavanje pod nazivom Trenutni i budući trendovi u bankarstvu u Srbiji tokom kojeg je istakla da su stabilnost i sigurnost bankarskog sektora očuvani u velikoj meri zahvaljujući opreznom i konzervativnom pristupu Narodne banke Srbije procesu supervizije.

Guvernerka je tokom predavanja navela i da je u uslovima dinamičnog i kontinuiranog razvoja bankarskog tržišta i bankarske prakse, neophodan i dinamičan i kontinuiran razvoj supervizije. Uloga supervizora nije pasivna, i podrazumeva da on inicira promene u smeru koji obezbeđuje ostvarivanje osnovnih ciljeva Narodne banke Srbije. 

„Potrebe i mogućnosti za unapređenjem identifikujemo sami kroz praksu, analizirajući specifičnosti lokalnog tržišta, ali se određene potrebe za unapređenjem javljaju i kao posledica procesa usklađivanja sa EU i aranžmana sa MMF-om. I mi, kao i studenti, konstantno učimo i radimo na svom unapređenju“, naglasila je guvernerka.

Bankarski sektor Srbije sada čini 30 banaka, što u odnosu na kraj 2014. godine predstavlja povećanje ukupnog broja banaka za jednu novu banku imajući u vidu da je u međuvremenu počela sa radom MIRABANK a.d. Beograd. 

„Dodatnu potporu stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora su dala sprovedena posebna dijagnostička ispitivanja (PDI) kod 14 sistemski značajnih banaka, koje čine 88 odsto bilansne aktive bankarskog sektora. Značaj ovog projekta je bez presedana imajući u vidu njegovu složenost, broj različitih učesnika, ali i njegove ciljeve, a njime je potvrđeno da je naš finansijski sistem solventan i stabilan“, rekla je guvernerka. 

Tokom predavanja studentima ona je govorila i o harmonizaciji sa pravom EU u oblasti bankarstva, kao i sa regulatornim okvirom EU za oporavak i restrukturiranje banaka, odnosno novinama koje su donele izmene i dopune Zakona o bankama, saopštila je Pres služba NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.