Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush

Haradinaj: Federika Mogerini je kriva za neuspeh dijaloga s Beogradom

Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj opet okrivio šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini za neuspeh dijaloga s Beogradom.

Haradinaj je novinarima u Prištini, rekao da je ona kriva jer je dozvolila da taj proces "isklizne iz šina".

On je, inače, ranije danas dobio još jedno pismo od briselske "trojke", Mogerini, Malstrom i Hana u kojem su ga optužili da je jednostranim akcijama ugrozio nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja Hašim Tači.

Kosovska vlada je, inače, na današnjem sastanku raspravljala o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine. 

Nacrt sporazuma je predstavio savetnik Haradinaja, Avni Arfifi, i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja. Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. 

Arifi je rekao da na tri sastanka sa, kako je naveo, srpskom stranom, oni nisu bili spremni da sprovedu bilo kakav sporazum. 

"Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona evra. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno, na graničnim prelazima ", rekao je on. 

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok, kako je rekao, "Srbija ne prizna Kosovo". 

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom evropske diplomatije Federika Mogerini u Briselu, premijer Haradinaj je rekao da je "nju povredila njegova istina". 

"Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će videti da ova poreska mera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se menjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište", rekao je Haradinaj. 

Bota sot piše da iako Haradinaj nije pozvan na sutrašnji sastanak u Briselu, rekao je da nema razloga da on bude tamo, te da je već, kako je rekao, uradio ono što je imao da uradi i kaže. 

"Mogerini je naštetila dijalogu i to je izazvalo mnoge probleme u regionu", rekao je.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara