Vesti iz zemlje

25.03.2022. 10:17

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Hektari šume na Kopaoniku i Zlatiboru seku se zbog novih skijališta

Foto: Nova ekonomija

Preko 22 hektara šume biće posečeno u zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora zbog izgradnje novih ski-staza i ski-liftova ili zbog njihove rekonstrukcije. Od toga, 14 hektara na Kopaoniku, a 8,04 hektara na Zlatiboru, vidi se iz rešenja koje je donelo Ministarstvo za zaštitu prirode u toku 2021. godine.

Ministarstvo je, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije donelo rešenje o određivanju kompezacijskih mera kojima je naloženo da se na Kopaoniku i Zlatiboru u narednih tri do pet godina zasadi novih 65,4 hektara šume. Od toga 27,3 hektara na Kopaoniku i 38,04 na Zlatiboru.

Za dve godine 430 miliona za sistem prodaja ski-karata na Kopaoniku

Troškove sprovođenja ovih mera, odnosno zasađivanja novih šuma, snosi Javno preduzeće „Skijališta Srbije“, a za koordinaciju poslova sprovođenja su zadužena Javna preduzeća Nacionalni park „Kopaonik“ i, za područje Zlatibora, „Srbijašume“.

Na Zlatiboru novi ski-lift zbog gondole

Ministarstvo je kompezacijske mere za Zlatibor određivalo zbog izgradnje dve ski-staze u ski-centru „Tornik“ i zbog izgradnje ski-lifta „Bandera“.

Oba projekta se nalaze u okviru Parka prirode „Zlatibor“ koji je u trećem režimu zaštite.

Kako se navodi u mišljenju Zavoda za zaštitu prirode, ski-lift „Bandera“ je izgrađen zbog toga što se njegova izlazna stanica poklapa sa izlaznom stanicom gondole.

„Postojeći ski-lift izmešten je na lokaciju 20-50 metara dalje od postojeće lokacije“, piše u dokumentaciji.

„Izgradnja nove gondole na Zlatiboru bi bila protivzakonita“

Ski-lift „Bandera“ se nalazi na severnim padinama Tornika, a prostor na kome je građen je obuhvatao oko pola hektara šume.

„Koridor ski-lifta, gde je za njegovu igradnju bilo neophodno uklanjanje šume prolazi kroz planinske ekosisteme šumske vegetacije, mešovite zajednice belog i crnog bora“, navodi Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Gondola – Zlatibor, foto: Nova ekonomija

Nove ski-staze u okviru ski-centra „Tornik“ je na teritoriji opštine Čajetina i nalazi se na zemljištu javne namene. Na ovom prostoru nalazilo se 7,6 hektara šume. Kako je Nova ekonomija već pisala, planira se proširenje ski-centra „Tornik“.

ZAŠTO EKOLOŠKE ORGANIZACIJE ZAOBILAZE ZLATIBOR?

Kako se dodaje u mišljenju Zavoda, prostor skijališta će biti opremljem odgovarajućom infrastruktruom kao što je vodovod, odvođenje otpadnih i kišnih voda, evakuacija čvrstog otpada, videonadzor za takmičarske staze i slično.

„Zahvaljujući bogatom biljnom i životinjskom svetu, Park prirode „Zlatibor“ je izdvojen kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirode, odnosno ulazi u sastav Ekološke mreže.“

On je upisan i na listu područja koja su od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, međunardno botanički značajna područja i značajna područja za dnevne leptire.

Nove staze na Kopaoniku

Rešenja doneta u vezi sa Kopaonikom odnose se na rekonstrukciju ski-lifta „Marine vode“, izgradnju ski-rute „Pančić Duboka“, ski-staze „Karaman greben“ i izgradnje ski-staze „Pančić“.

Izgradnja ski-staze na lokaciji “Pančić-Duboka” na području NP „Kopaonik“ obuhvatila je uređenje i gradnju nove ski-staze. Ukupna dužina ski-staze je 780 metara, a širina 40 metara.

Ski-staza „Pančić-Duboka“ je na području Nacionalnog parka „Kopaonik“, a napravljena je na prostoru koji je zauzimao obraslu površinu pod šumom od 3,12 hektara.

Ukupna vrednost posečene smrče na panju iznosi 1,07 miliona dinara, a da je smrča živela do kraja ophodnje (60 godina), njena vrednost bi bila 1,6 miliona dinara.

U planu proširenje ski centra Tornik na Zlatiboru

Kompezacijska mera za ublažavanja posledica prilikom izvršenih radnova na projektovanju, izgradnji i uređenju ski-staze „Pančić-Duboka“ na zaštićeno prirodno dobro, je pošumljavanje šest hektara novih smrčevih i jelovih šuma u narednih tri do pet godina.

Ski-staza se nalazi u okviru granica zaštićenog prirodnog dobra Nacionalnog parka „Kopaonik“ u režimu trećeg stepena zaštite.

Izgradnja ski-staze „Karaman Greben“ obuhvata izgradnju dva kraka, prvi deo dužine 683 metra i drugi deo dužine 362 metra i širine 40 metara. Na ovom prostoru se nalazilo četiri hektara šume.

Ski-staza „Pančić“ u svom koridoru prolazi kroz površine obrasle šumom i „osetljive visokoplaninske ekosisteme“ šumske i žbunaste vegetacijske smrče, sibirske kleke i borovnice.

NP „Kopaonik“ je od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, međunarodno botanički značajna područja i međunarodno značajno području za dnevne leptire.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.