Vesti iz zemlje

03.12.2015. 10:52

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Hoće li pasti predložena cena atesta tamnih folija?

Protesti vozača, što na ulicama što na društvenim mrežama, zbog papreno skupih atesta za tamne folije na staklima automobila, čini se, urodiće plodom.
Iako još nema zvanične potvrde, „Novosti“ saznaju da je pitanje dana kada će nadležne institucije doneti uredbu ili novi pravilnik po kome će atestiranje folija na staklima automobila biti dosta jeftinije, a procedura pojednostavljena.
„Trenutno stanje je svakako neodrživo”, kaže Dragan Stojić iz Beograda, jedan od vozača koji je protestovao na ulici, ali je i veoma aktivan na društvenim mrežama u „prikupljanju potpisa“ za peticiju kojom se traži da se „besmisleni namet ukine ili smanji“, pišu Večernje novosti.
„Niko nije protiv uvođenja reda i kod lepljenja folija na stakla automobila, ali je nemoguće da lepljenje folija košta do 10.000 dinara a za atest vam treba 40.000”, kaže on.
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima stupio je na snagu još 25. aprila 2012. Prema tom pravilniku dozvoljeno je zatamnjivanje svih stakala iza stuba bez ograničenja (zadnja bočna vrata, peta vrata, zadnje staklo) dok je zatamnjivanje prednjih stakala dozvoljeno do 30 odsto, s tim što se prednje vetrobaransko staklo naknadno ne može zatamnjivati. 
Ko je tada zatamnjivao stakla bilo mu je dovoljno da servis koji obavlja uslugu ima potrebne papire – atest koji su dobijali ili u AMSS ili u Vinči. 
Problem je nastao u septembru, kada su donete izmene pravilnika o ispitivanju vozila i definisano da se lepljenje folija smatra prepravkom vozila i da zato mora da podleže sličnoj proceduri kao i atestiranje TNG uređaja, kuke ili duplih komandi na vozilu. Najviše je, čini se, sve pogodila činjenica da ovaj propis važi i retroaktivno. 
Cena je poprilično visoka – za dva papira Agenciji za bezbednost saobraćaja mora da se uplati oko 6.000 dinara, a u jedinoj ovlašćenoj ustanovi u kojoj mogu da provere saobraznost folija propisima, Centru za motorna vozila AMSS, još 4.800 dinara. 
Uz još neke takse, ali i saglasnost proizvođača (ne naplaćuju svi saglasnost, ali neki traže i nekoliko stotina evra) cifra dostiže i 40.000 dinara.
„Nije tačno da su folije odraz bahatosti kako je to nedavno jedna ministarka izjavila”, kaže Dragan Škrnjić iz Eko-kluba Srbija. 
„Dokazano je da folije smanjuju štetno UV zračenje za 99 odsto. Pri tome nije zanemarljiva ni ušteda goriva jer se smanjuje zagrevanje kabine i korišćenje klima-uređaja. Dalje, kod udesa folija sprečava povrede od rasprsnutog stakla, a i lopovi neće razbijati staklo da vam ukradu tašnu sa zadnjeg sedišta na primer, jer je tu folija”, kaže on.
U mnogim zemaljama Evropske unije je dobijanje uverenja da su tamne folije u skladu sa pripisima potpuno besplatno. U Sloveniji, koja je među retkima koja naplaćuje atest cena je 31 evro.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Stabilan kurs je nesto najpoželjnije na makroekonomskom nivou. Ne treba izmišljati termine poput ‘veštački stabilan kurs’.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.