Hrvatskoj će i ove godine biti potrebno oko 40.000 sezonskih radnika, a budući da za poslove u ugostiteljstvu ne mogu da nađu dovoljno kandidata iz Hrvatske, tamnošnji vlasnici restorana, kafića, hotela i turističkih agencije okreću se zemljama regiona, budući da su nam jezik i mentalitet veoma slični.
Najviše radnike traže u susednoj Bosni, dok su srpski sezonski radnici i dalje tradicionalno okrenuti Crnoj Gori i Grčkoj. Međutim, i to se menja, piše portal Klik do posla.
U Hrvatskoj, prema rečima Petra Dragičevića, direktora novosadske agencije za zapošljavanje Agava, preko cele godine i za stalno radi veoma malo radnika iz Srbije, ali tokom letnje sezone taj broj prelazi i 1.000.
„U najvećoj meri tih 1.000 ljudi radi ugostiteljske poslove, a poslodavcima je od stručnog obrazovanja mnogo važnije iskustvo. Zarade se kreću od 600 do 2.000 evra mesečno, a važno je napomenuti da je radniku uz to obezbeđen beslatan smeštaj i hrana od strane poslodavca, kao i da su svi radnici prijavljeni na PIO i zdravstveno osiguranje“, kaže naš sagovornik.
To znači da većinu zarade posle sezone radnik nosi kući, a što je još važnije – sezona u Hrvatskoj traje pet-šest meseci, od aprila ili maja do oktobra, pa je tako obezbeđen i duži rad i više novca.
„Najbolji poslodavci što se tiče plata su mali restorani, a najbolji uslovi rada su u uređenim hotelima sa četiri i pet zvezdica“, napominje naš sagovornik.