Vesti iz zemlje

27.03.2020. 06:40

Poslovni.hr, radno-pravo.hr

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska priprema „korona zakon“ koji će umanjiti prava radnika?

Ministarstvo rada Hrvatske priprema novi zakon koji bi omogućio suspendovanje pojedinih odredbi trenutno važećeg Zakona o radu i umanjenje prava radnika tokom zdravstvene krize izazvane epidemijom koronavirusa, piše specijalizovani portal r...

Foto: Pexels

Ministarstvo rada Hrvatske priprema novi zakon koji bi omogućio suspendovanje pojedinih odredbi trenutno važećeg Zakona o radu i umanjenje prava radnika tokom zdravstvene krize izazvane epidemijom koronavirusa, piše specijalizovani portal radno-pravo.hr.

Zakon sa radnim nazivom „Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19“ bi navodno trebao da omogući smanjivanje plata putem pravilnika o radu do minimalca, ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava, kao i mogućnost jednostranog isključenja pojedinih odredbi kolektivnih ugovora, poput materijalnih prava. 

Dalje, zakon bi poslodavcu omogućio da zaposlenom ponudi dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vreme, odnosno ugovorila plata niža od prvobitno ugovorene, ali i omoguilo poslodavcu da jednostrano odluči o radu  od kuće.

Novi zakon bi navodno i drukčije uredio prava na naknadu zbog prekida rada do kojeg je došlo u vanrednom stanju,  isključenje odredbe o primeni povoljnijega prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu, i pravo poslodavca da donese odluku o korišćenju godišnjeg odmora radnika bez prethodno propisanog petnaestodnevnog roka.

Propis će poslodavcima olakšati i donošenja odluka o rasporedu ili promeni rasporeda radnog vremena radnika, isključenje obaveze savetovanja s radničkim većem i traženja njegove saglasnosti, i ukidanje obaveze peroidičnih pregleda radnika na poslovima s posebnim uslovima rada za vreme epidemije koronavirusa, što znači da bi izdata uverenja važila do daljnjeg.

Portal Poslovni.hr javlja da je nadležno Ministarstvo poručilo da nijedna odredba zakona neće biti usvojena bez prethodnih konsultacija i savetovanja sa sindikatima, koji ipak navode da je Vlada Hrvatske odlučila da iskoristi vanrednu okolnost na štetu radnika.

„S druge strane, već u ranijim razgovorima su nam poslodavci rekli da ukoliko u ovim vanrednim okolnostima ostanu na snazi sve odredbe zakona, da će biti izloženi tužbama“, prenosi Poslovni.hr i naglašava da će se zakon ticati i zaposlenih u javnim i državnim službama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.