Vesti iz zemlje

29.03.2019. 15:43

NE

Autor: Nova Ekonomija

Huawei nas već posmatra

Kamere nove generacije za video nadzor postavljene su u Beogradu, objavila je kompanija Huawei na svom sajtu. 

Time je konačno rešena misterija o kojoj se mesecima pričalo: ko postavlja kamere u Beogradu.

Podsetimo, predstavnici MUP-a mesecima su davali nejasne i protivrečne izjave o tim kamerama, tako da nikome nije bilo najjasnije čije su kamere i zbog čega su postavljene. Na kraju je samo rečeno da su to policijske kamere postavljene zbog bezbednosti.

Time se Srbija potpuno oglušila o upozorenja SAD i Nemačke na opasnost od saradnje s kineskim tehničkim gigantom za koji sumnjaju da špijunira druge države.  

Uprkos tome, vlasti Srbije jasno ističu da nemaju nameru da prekinu saradnju s ovom kompanijom. 

Isto kažu i u kompanijei Telekom Srbija:
„Telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija nije razmatrala mogućnost suspendovanja saradnje sa kineskim telekomunikacionim gigantom Huawei“, izričiti su bili nadležni u Telekomu.

Istovremeno, pod pritiskom SAD, neke vlade prestale su da koriste Huawei uređaje ili su naložile svojim kompanijama da izbegavaju Huawei tehnologije. A nemačka kancelarka Angela Merkel jasno je upozorila Huawei da ne zloupotrebljavaju to što im je omogućeno da uđu na evropsko tržište.

Međutim, Srbija, koja je kandidat za ulazak u EU, ne mari mnogo za ova upozorenja i angažuje kamere Huawei-ja da preko njih nadziru grad.

PROČITAJTE JOŠ:

Huawei, koja je na upozorenja SAD i Nemačke odgovorila da će „otići tamo gde ih žele“, očigledno  misleći i na Srbiju, bez problema je saopštila detalje saradnje na svom sajtu u okviru studije slučaja sa detaljnim informacijama o postavljanju kamera za video nadzor u Beogradu i saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.  

Studija detaljno opisuje saradnju kompanije Huawei i MUP-a, i ona u znatnoj meri protivreči informacijama dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na početku, Huawei navodi da je zahvaljujući njihovoj naprednoj tehnologiji video nadzora, za samo tri dana nakon dobijanja slike osumnjičenog od MUP RS, uhapšen muškarac koji je pobegao u Kinu nakon što je 2015. godine izazvalo saobraćajni udes sa smrtnim ishodom, koji je u srpskoj javnosti poznatiji kao „slučaj Kantrimen“. 

Zahvaljujući ovom ekspresnom hapšenju, Ministarstvo je pristupilo saradnji sa kompanijom Huawei kroz projekat Sigurno društvo, sa ciljem uvođenja sistema naprednog video nadzora u Srbiju. 

Kompanija navodi da je Ministarstvu unutrašnjih poslova ponudila inteligentne sisteme video nadzora (IVS), sisteme inteligentnogtransporta (ITS), unapređenu 4G mrežu (eLTE broadband trunking technology), unifikovane data centre i povezane komandne centre. Dodaje se i da je prvobitno instalirano 9 test kamera na pet lokacija, uključujući sedište Ministarstva unutrašnjih poslova, sportsku arenu, tržni centar i policijsku stanicu. 

Huawei navodi da su u test fazi kamere uspešno obavile više funkcija, između ostalih preuzimanje video snimaka, njihovo kompresovanje, automatsko prepoznavanje registracionih tablica, analizu ponašanja, prepoznavanje lica, kao i dijagnostiku kvaliteta zvuka.

Nakon uspešne test faze, pristupilo se zaključivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu 2017. godine.

„U prvoj fazi projekta, instalirano je 100 video kamera visoke definicije na više od 60 ključnih lokacija, te su renovirani komandni i data centar u Beogradu“, navodi se u studiji kompanije Huawei. 

Takođe, korišćen je veliki broj naprednih tehnologija i proizvoda, uključujući infracrveno prepoznavanje registarskih tablica, 4K video rešenja, H.265 HD kodiranje, cluster umrežavanje zasnovano na klaudu i SafeVideo, kako bi se osigurala sigurnost podataka i virtuelni sistemi kontrolnih tačaka.

Treba istaći i da Huawei navodi da se video materijali i dobijeni podaci čuvaju na naprednom uređaju kompanije za skladištenje podataka pod nazivom OceanStore, koji pruža veliki broj mogućnosti kao što su različite analize, analize podataka, analize velikih setova podataka (Big data) dok je period zadržavanja dobijenih podataka ograničen do jedne godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, kako su naveli, razviti sveobuhvatno rešenje Sigurnog grada koje će u početku pokrivati grad Beograd, dok je krajnji cilj da se ovakvo rešenje implementira na teritoriji cele Srbije.

Ovo što je navedeno je vrlo ozbiljno i otvara pitanje privatnosti građana Beograda i zaštite njihovih ličnih podataka. I to je ono što je problem u najavi.

U Fondaciji Share kažu da je vrlo zabrinjavajuće da sa više različitih strana možemo čuti potpuno različite informacije o pitanjima koja se tiču ustavnih prava i sloboda građana Srbije. 

„Smatramo da relevantni akteri moraju što pre izaći pred građane sa tačnim i potpunim informacijama, te pružiti javnosti objašnjenje na koje će sve načine privatna kompanija moći da pristupa njihovim podacima, pod kojim uslovima i prvenstveno iz kog razloga građanima nisu u početnoj fazi projekta učinjene dostupnim kompletne informacije o svim relevantnim pitanjima o saradnji sa kompanijom Huawei“, kažu u toj Fondaciji.
   

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.