Vesti iz zemlje

22.09.2023. 10:44

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

I ove godine dodela novca za kupovinu minibuseva u selima

Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo za brigu o selu sprovešće još jedan program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva na teritoriji Srbije, za šta je opredeljeno ukupno 120 miliona dinara.

Vlada Srbije je donela uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije za 2023. godinu.

Uredbom se utvrđuje procedura dodele i način korišćenja bespovratnih sredstava, a javni konkurs na kojem će se prijavljivati lokalne samouprave će raspisati Ministarstvo za brigu o selu.

Za ta sredstva, koja su namenjena za kupovinu minibuseva koji će se koristiti za besplatni prevoz seoskog stanovništva, konkurišu lokalne samouprave.

Svaka jedinica lokalne samouprave može konkurisati samo jednom prijavom, a najviši iznos za koji lokalna samoprava može da konkuriše je sedam miliona dinara sa PDV-om.

Bespovratna sredstva namenjena su za kupovinu minibuseva u beloj boji sa ukupno dvadeset i jednim putničkim sedištem (20+1).

Bespovratna sredstva za kupovinu minibuseva dodeljuju se već nekoliko godina.

U 2022. godini 17 lokalnih samouprava dobilo je sredstva za nabavku minibusa, a u 2021. godini je sredstva za istu namenu dobilo 18 lokalnih samouprava, vidi se iz saopštenja Ministarstva za brigu o selu.

Ukupno za ove dve godine, izdvajanjima iz budžeta od 238 miliona dinara, 35 jedinica lokalnih samouprava dobilo je sredstva za nabavku minibusa, navelo je Ministarstvo u jednoj od objava.

Na taj način problem prevoza seoskog stanovništva rešava 847 sela Srbije od kojih se 517 sela ovih opština nalazi na nadmorskoj visini preko 500 metara. Dnevno će ovaj vid prevoza koristiti 3.800 putnika.

Sredstva za nabavku minibuseva su do sada, između ostalog, dobili Medveđa, Prijepolje, Svrljig, Tutin, Surdulica, Nova Varoš, Sjenica, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane, Babušnica, Rekovac, Aleksandrovac…

Bespovratna sredstva se dodeljuju za kupovinu minibuseva koji će se koristiti za potrebe besplatnog prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo selo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. U slučaju potrebe, vozilo se može koristiti i u ostale svrhe koje su od značaja za jedinicu lokalne samouprave (prevoz poljoprivrednika, kulturno- umetničkih društava, sportista i drugo).

Neki od kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava su stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, broj sela koja će imati korist od realizacije projekta (u odnosu na ukupan broj sela koja se nalaze na teritoriji lokalne samouprave, lokacija jedinice lokalne samouprave u pograničnim područjima), kao i postojanje organizovanog gradskog/prigradskog prevoza putnika u jedinici lokalne samouprave.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za kupovinu polovnih vozila, troškove registracije, osiguranja, goriva i drugih troškova u vezi sa korišćenjem  vozila.

Međusobna prava, obaveze i odgovornosti u vezi sa korišćenjem bespovratnih sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuju Ministarstvo i jedinica lokalne samouprave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.