Vesti iz zemlje

24.03.2022. 13:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

I Socio-ekonomski savet kaže: Rad od kuće mora da se uredi

Foto: Pixabay

Inicijativu Unije poslodavaca Srbije, koja je predložila da se zakonski ured rad od kuće, podržao je i Socijalno-ekonomski savet Srbije. Prema mišljenju predstavnika Unije neophodna je da se pažljivo analiziraju prednosti i mane tog načina rada.

Kako se objašnjava, to je važno da bi se osigurala konkurentnost domaće privrede, kao i zbog toga da se poboljšaju uslovi rada za zaposlene.

„Potrebno je precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu i uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće“, dodaje se u saopštenju Unije poslodavaca.

Takođe, kako se napominje, treba definisati obaveze u vezi sa opremom i sredstvima za rad, naknadi troškova rada, kao i obaveze poslodavaca u vezi sa bezbednošću na radu.

Kako se podseća, ti i mnogi drugi aspekti rada od kuće trenutno nisu regulisani i samim tim podležu arbitrarnoj proceni i odluci, što kako se ocenjuje, nije u korist ni poslodavaca, a ni zaposlenih.

Unija poslodavaca predlaže da se reguliše rad od kuće
Unija poslodavaca: Zaustavite trend drastičnog poskupljenja struje

Socijalno-ekonomski savet prihvatio je još dve inicijative Unije poslodavaca koje se tiču oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, koje kako se dodaje, značajno utiču na zdravlje nacije, poslovno i radno okruženje.

Prva inicijativa je za promociju sporta među decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, kao i uvođenje tog predmeta u visokim školama, a druga inicijativa je predlog za donošenje Etičkog kodeksa u sportu.

Dodaje se da je sednici koja je održana u Kruševcu za novu predsedavajuću Socijalno-ekonomskog saveta izabrana Darija Kisić-Tepavčević, ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona će funkciju preuzeti 10. aprila od dosadašnjeg predsedavajućeg Miloša Nenezića, predsednika Unije poslodavaca Srbije i obavljaće je u periodu od godinu dana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.