Vesti iz zemlje

12.09.2020. 12:26

RTV Bor

Autor: Nova Ekonomija

I vlast i opozicija ustali protiv zagađenja u Boru

Nova ekonomija

Odbornici opozicije u Boru upozorili su na alarmantno zagađenje sumpor dioksidom i teškim metalima, sa čim se složio i gradonačelnik Aleksandar Milkić koji tvrdi da su sve mogućnosti lokalne samouprave iscrpljene i da će resorna ministarstva morati da se uključe u rešavanje zagađenja koje stvara RTB Bor u vlasništvu kineske kompanije Ziđin, navodi se u prilogu RTV Bor.

Naime, aerozagađenje na teritoriji grada Bora konstantno raste proteklih meseci. 

RTV Bor navodi da je pre tri dana izmerena satna koncentracija sumpor dioksida u gradskom parku iznosila  890 mikrograma po kubnom metru, dva i po puta više od zakonom dozvoljenih 350. 

Ovaj lokalni medij dodaje i da podaci o merenjima u pogonu Ziđina, na radnim mestima, ukoliko ih ima, nisu dostupna javnosti. Dve automatske merne stanice, u Krivelju i Slatini, koje su u republičkom sistemu, ali o njim vodi brigu kompanija Ziđin, duže vreme ne rade i sa njih nema podataka.

Koncentracija PM 10 čestica u 8 sati, u vreme kada deca odlaze u školu, iznosila je 220 mikrograma, četiri i po puta više od prosečne dnevne dozvoljene količine, a manjih i opasnijih PM 2.5 čestica čak 170, sedam puta više od dozvoljene. 

CINS je ranije u februaru otkrio da je resorno ministarstvo kontrolisalo kompaniju i pokrenulo postupak zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh.

Kako prenosi RTV Bor, odbornici opozicije  tražili su juče posebnu sednicu Skupštine grada koja bi bila posvećena ovoj temi.

Kineski zid oko RTB Bor

„Svako jutro se budimo u dimu, ali to nije najgore. Veliki problem je povećana koncentracija teških metala, arsena, kadmijuma, nikla i olova. To će generacije posle nas osetiti.“ – rekao je Dragan Marković, odbornik Narodne stranke.

„Aerozagađenje je alarmantno pitanje, koje ima najviši prioritet. Nedopustivo je da svakoga dana imamo prekoračenje dozvoljenih parametara vezanih za sumpor dioksid i ostale gasove koji dolaze iz Topionice Ziđina.“ – naglasio je Predrag Balašević, odbornik Vlaške narodne stranke.

„Da li je moguće da ćemo žrtvovati zdravlje našeg stanovništva zarad nečijeg profita? Ovo se neće dobro završiti, jer se ljudi spremaju na velike proteste, i u gradu i u selima“, upozorio je Milivoje Janošević, odbornik Vlaške stranke „Most“.

RTB Bor navodi da su predstavnici lokalne samouprave naglasili da će nadležna ministarstva morati mnogo aktivnije da se uključe u kontrolu i rešavanje ovog problema.

„Mi kao grad i građani Bora više nemamo prostora da trpimo veliku koncentraciju svih materija koje se nalaze u vazduhu. 10. avgusta sam direktoru kompanije Ziđin poslao direktno pismo u kome sam ga obavestio o prekršajima i stvarima koje nisu u skladu sa zakonom, a 30. avgusta sam najavio da će grad Bor, sa mojim potpisom, podneti krivičnu prijavu protiv kompanije Ziđin, ako bude nastavila ovako da radi. Ja sada stojim pred vama, odbornicima, građanima Bora i republike Srbije i tvrdim da ću to i uraditi, kada budem dobio kompletnu analizu da li su prekoračene tri dana nedozvoljene materije u vazduhu,  kako propisuje zakon,“ – rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

On je dodao da Ministarstvo ekologije nije odgovorilo na dostavljeni lokalni akcioni plan, da je u fiokama držan duže nego što to zakon predviđa, a onda je poslat nazad na usaglašavanje.

On tvrdi da je pre tri dana topionica na tri sata zaustavljena od strane službenih lica, a na zahtev Odeljenja za ekologiju Grada Bora.

Odbornik Srpske napredne stranke Vladan Novović rekao je da je on upozoravao oh juna 2019. godine da je kineskom parneru ostavljen grad koji je bio vazdušna banja, da je zagađenje drastično povećano dolaskom Ziđina i zatražio da se protiv odgovornih preduzmu sve mere.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.