Vesti iz zemlje

06.11.2018. 15:36

Beta

Autor: Udruženje sindikata penzionera Srbije

Idemo u Strazbur zbog otetog dela penzije

Udruženje sindikata penzionera Srbije

Penzioneri Srbije će zaštitu svojih prava tražitu od evropskog suda u Strazburu jer vlast u Srbiji ne želi da razgovara o vraćanju „otetog dela penzije“, rekao je danas u Kragujevcu predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihailo Radović.
„Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. To je sada jedna igranka. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016. godine, Ustavni sud Srbije ne rešava jer ne sme. I sada jednostavno ćute“, rekao je Radović novinarima u Kragujevcu.
On je naveo da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu.
Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja, Zoran Ivošević je rekao da je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija „uneredio“ isplatu penzija u Srbiji, i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim.
Ivošević je kazao da je Ustavni sud oklevao i zbog toga zaslužio ime „zaustavni sud“, a pošto je pokazao i da je pod uticajem politike, postao je i „zauzdani sud“.
Po rečima Ivoševića, iako je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, „oduzeti deo penzije ipak neće biti vraćen jer je ostao Član 3. iz poništenog zakona koji potvrdjuje da je ta isplata bila konačna“.
„Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu“, rekao je Ivošević.
On očekuje da će oduzeti deo penzija biti vraćen penzionerima, ili naslednicima onih koji su u međuvremenu umrli.
Narodni poslanik Pokreta centra Vladimir Đurić je rekao novinarima da je jedino pošteno da se sve oduzeto smatra pozajmicom, i da svaki dinar od penzija „u rukama vlasti“ bude penzionerima vraćen s kamatom za sve vreme trajanja umanjenja penzija.
On je rekao da se radi o iznosu od oko 100 milijardi dinara.
„Mi smo predožili zakon kojim bi se sva ta umanjenja okamatila sa tri odsto godišnje, do 31. decembra 2018. Tako izračunata masa novca treba da se proglasi javnim dugom i da se emituju obveznice s rokom dospeća od pet godina. Umanjenja penzija bi se isplaćivala u 10 šestomesečnih rata. Praktično bi se 31. decembra 2023. isplatila poslednja rata javnog duga države prema penzionerima“, rekao je Đurić.
Naveo je da je po tom modelu vraćana stara devizna štednja.
Udruženje sindikata penzionera za Šumadijski okrug danas je u Kragujevcu održalo tribinu o načinu da penzioneri sudskim putem izdejstvuju da im se nadoknadi šteta usled primene zakona kojim su u poslednje četiri godine bile umanjene penzije veće od 25.000 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.