Aerodrom Nikola Tesla FOTO: N1

IFC i EBRD daju novac novom koncesionaru aerodroma Nikola Tesla

Aerodrom Nikola Tesla FOTO: N1
Članica Grupe Svetske banke - IFC, obezbediće finansijski paket vredan 182 miliona evra novom koncesionaru Aerodroma Nikola Tesla.

IFC-jev finansijski paket obuhvata direktan kredit A u iznosu od 72 miliona evra i sindicirani kredit B u iznosu od 110 miliona evra u organizaciji IFC-ja, navodi se u saopštenju IFC-a.

"Radujemo se što podržavamo dolazak svetskog lidera u upravljanju aerodromima u Srbiju koji će pomoći Aerodromu Nikola Tesla da dostigne svoj puni potencijal u korist svih zainteresovanih strana", izjavio je Tomas Lubek, regionalni menadžer 
IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. 

On je rekao da je ovo prva koncesija aerodroma u zemlji i izrazio očekivanje da će poslužiti kao model za način na koji privatni sektor može da realizuje efikasna rešenja u oblasti infrastrukture u regionu. 

Dogovor o finansiranju je najnoviji u nizu IFC-jevih investicija u aerodrome u zemljama u usponu, čija unapređenja mogu da pruže podsticaj privredi, uključujući kroz povećanje turizma. IFC je odobrio i mobilisao više of 2,1 milijardi dolara za projekte vezane za aerodrome širom sveta od 2005. godine. 

"IFC je u prilici da donosi globalnu ekpertizu u Srbiju vezanu za finansiranje aerodroma i podrži Vansi tokom preuzimanja upravljanja Aerodroma Nikola Tesla. Nadamo se da će ova bitna transakcija poslužiti kao pozitivan regionalni primer uspešnog učešća privatnog sektora u infrastrukturi koji moze biti primenjen i na drugim tržištima koja teže da slede sličan put", rekla je Šeril Edleson Hanvej, viši regionalni menadzer IFC-ja za infrastrukturu i prirodne resurse. 

Ukupna vrednost projekta beogradskog aerodroma procenjuje se na 982 miliona evra, uključujući avansnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra koja se plaća državi Srbiji i oko 380 miliona evra u vidu kapitalnih rashoda i troškova za razvoj. 

Očekuje se da unapređenja povećaju kapacitet aerodroma na nivo usluge od preko 14 miliona putnika godišnje do kraja perioda koncesije 2043. godine, sa 5,3 miliona 2017. godine.

I EBRD učestvuje u investicionom programu za Teslu

U aerodrom "Nikola Tesla" biće uloženo oko milijardu evra, a sredstva će obezbediti Vansi erports Srbija d.o.o. kao koncesionar aerodroma, a tom velikom investicionom programu doprineće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

U pitanju je kredit u iznosu do 72 miliona evra i sindicirani kredit od 110 miliona evra, saopšteno je iz EBRD-a. Ova investicija će pomoći da se beogradski aerodrom unapredi i postane moderan transportni centar za Srbiju i region. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara