Vesti iz zemlje

01.02.2021. 10:34

AHK

Autor: Nova Ekonomija

Imenovan novi direktor Nemačko-srpske privredne komore

Foto: Promo

Upravni odbor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbije) imenovao je Franka Aletera na mesto direktora i Izvršnog člana Upravnog odbora AHK Srbije. Aleter je naslednik dosadašnjeg direktora AHK Srbije Martina Knapa, koji je ovu funkciju obavljao pet godina, od zvaničnog osnivanja Komore, navodi se u saopštenju.

Nemački investitori, koje je zastupala tadašnja Delegacija nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpsko privredno udruženje, a danas AHK Srbija, ove godine proslavljaju 20 godina postojanja u Srbiji.

Frank Aleter ima više od deset godina iskustva na različitim pozicijama u sistemu nemačkih spoljnotrgovinskih i industrijskih komora sa 140 kancelarija u 92 zemlje širom sveta.

Pre stupanja na dužnost u Srbiji, Frank Aleter je od 2008. godine bio zamenik direktora Južnoafričko-nemačke privredne komore (AHK Južna Afrika) gde mu je fokus bio Sektor za razvoj poslovanja i savetovanje nemačkih i evropskih kompanija o mogućnostima i strategijama ulaska na tržište Južnoafričke Republike.

Aleter je u svojoj poslovnoj karijeri bio i zamenik direktora Holandsko-nemačke privredne komore, kao i rukovodilac Sektora za koordinaciju AHK predstavništva u inostranstvu u Nemačkoj privrednoj komori sa sedištem u Berlinu. 

Magistrirao je pravo na Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu, specijalizirajući se u oblasti privrednog prava.

„Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo i biće unapređenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Nemačke. Raduje me ukazana prilika i mogućnost da prenesem znanje i iskustvo koje sam stekao na prethodnim pozicijama i doprinesem budućem radu i aktivnostima Komore koje će, pre svega, biti usmerene na savetodavnu i institucionalnu podršku, usku saradnju sa partnerskim organizacijama Komore poput Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Nemačke organizacije za međunardonu saradnju (GIZ), Privredne komore Srbije, bilateralnih komora u Srbiji, nemačkih fondacija i drugih, kao i na niz informativnih i networking događaja u cilju što bolje informisanosti, edukacije i prevazilaženja barijera i teškoća u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa“, naglasio je Aleter.

On je dodao da su uprkos posledicama pandemije na privredu prognoze za ovu godinu „ohrabrujuće“.

Direktor AHK Srbije takođe navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto dalekim na istoku, a Komora će ih svakako u tome podržati i kroz projekat „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“ koji će se ove godine sprovesti sedmu godinu zaredom.

AHK Srbija zvanično je osnovana 14. aprila 2016.godine, a sa preko 350 kompanija članova predstavlja najveću bilateralnu privrednu komoru u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.