Vesti iz zemlje

06.03.2019. 11:08

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Industrija 4.0 je kao hiperinflacija, svaki dan se menja

Svaki dan se nešto menja i morate svaki dan imati nova znanja. To nije budućnost, to je juče, objasnio je slikovito Saša Simović, diplomirani inženjer u nemačkoj kompaniji Festo....

Četvrta tehnološka revolucija je kao hiperinflacija u Srbiji devedesetih godina. Svaki dan se nešto menja i morate svaki dan imati nova znanja. To nije budućnost, to je juče,  objasnio je slikovito Saša Simović, diplomirani inženjer u nemačkoj kompaniji Festo.

Na predavanju „Nova filozofija u industrijskoj proizvodnji”, održanom na Mašinskom fakultetu govorio je o  aspektima Četvrte tehnološke revolucije i važnosti implementiranja novih tehnologija u obrazovni sistem svake države. 

Poseban akcenat je stavio na obrazovanje tehničara i inženjera koji su nosioci novog industrijskog razvoja. Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da će mnoga zanimanja biti automatizovana, kao i da će se menjati procesi na radnom mestu zbog čega je važna dokvalifikacija zaposlenih i obrazovanje učenika i studenata u skladu sa potrebama industrije.

Simović, inače iz Kraljeva, je rukovododilac odeljenja za obrazovanje u firmi Festo i bavi se organizovanjem treninga za prekvalifikaciju zaposlenih, kao i obukom i obrazovanjem studenta i profesora. On je sertifikovani trener za „Industrija 4.0” i nosi titulu Chief Expert za takmičenja u veštinama „Industrija 4.0” pri organizaciji „WorldSkills International”. Diplomirao je elektrotehniku u Srbiji, ali i u Montrealu.

U Nemačkoj je kompanija Festo je član inicijative Industrija 4.0 nemačke federalne vlade i uključena je u sve ključne standardizacije i inicijative na temu Industrija 4.0.“

Kako kaže Simović, u Srbiji je bio angažovan kao konsultant u školi u Trsteniku, u pisanju nastavnih planova i programa. 

„Mali Trstenik je shvatio da više nema čekanja i teoretisanja. Ako industrija nastaje u Nemačkoj, ajde da ne izmišljamo toplu vodu, nego da to prekopiramo kod nas“, ocenio je Simović. 

Prema njegovim rečima, u oktobru je lično on u Ministarstvu prosvete predstavio šta je nemačka vlada ubacila u srednjoškolske profile mašinaca, ali do danas nije dobio bilo kakav odgovor srpskih vlasti. Nezvanično, čak je i vlada Republike Srpske naručila obrazovne sisteme Festa.

U Srbiji se pomera nešto na industrijskom nivou, u obrazovanju se kasni“, upozorio je Simović.

Industrija 4.0 se rodila 2011. na sajmu u Hanoveru, kada su se lideri industrije sastali i dogovorili o elementima 4.0 industrije i utvrdili da su to 42 elementa. Školski sistem Festo kompanija odgovara na 38 zahteva 4.0 industrije, i ide sa pratećom dokumentacijom. To znači, kada škola ili kompanija u Srbiji (ima i jednih i drugih) kupi školski sistem, dobije teoriju, praktični deo i testove. 

Industrija 4.0  predstavlja 4. transformaciju u istoriji fabričke transformacije, tj. 4. mozganje kako nešto proizvesti na efikasniji način. Cilj je da se obezbedi različitost proizvoda u okviru iste proizvodne linije, tako da se skrati vreme odgovora na zahteve kupaca, da se uštedi vreme i novac, a usput obavezno sabiraju, dele i koriste  neophodne informacije.

On ističe da je radnike neophodno naučiti da rade sa pametnim mašinama zbog čega se jako insistira na obukama i dokvalifikacijama tehničara koji su se školovali u nekom drugom sistemu. Osnovne pretpostvke su da dobro govorite engleski i da znate da se služite pametnim telefonima, tabletima isl.

Dakle, suština filozofije industrije 4.0 je: proizvod plus inteligencija plus komunikacija plus umrežavanje. 

Simović navodi da bi on pre koristio izraz evolucija jer neke stvari iz prethodnih industrijskih revolucija koje se nisu ranije koristile, sada se koriste, kao i rešenja za koja nisu nađena sofisticiranija rešenja. 

„Ideja u 4.0 je da vi ne morate da stojite pored mašine, već da elementi u proizvodnju emituju neke signale tako da bi možete da sedite u Knez MIhailovoj na kafi i da znate kako se odvija vaša proizvodnja“, objašnjava stručnjak Festa.

U industriji 4.0 cilj je da iz mašine izvučete maksimum, da ne morate da zaustavljate proizvodni proces. 

U industirji 4.0 se kaže da mašine komuniciraju između sebe. Mašine emituju informacije svima, i svako svakoga sluša, ali uzme ono što mu treba. To je deoba informacija između sistema.

Takođe, u industriji 4.0 robot i čovek rade zajedno, bez zaštitnih uređaja između njih. 

Ova industrija uzima i neka znanja iz biologije tako što se elementi bioloških sistema koji se nalaze u prirodi,  primenjuju u istraživanju i projektovanju inženjerskih sistema. 

Elementi 4.0 industrije su i augmentovana realnost, virtuelna realnost, digitalna senka, Internet stvari. 

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.