Srbija

16.06.2020. 16:50

Fond za inovacionu delatnost

Autor: Nova Ekonomija

Inovativnim preduzećima dodeljeno 5 miliona evra, počinje novi ciklus

Foto: Pixabay

Srbija

16.06.2020. 16:50

Fond za inovacionu delatnost dodelio je pet miliona evra bespovratnih sredstava za finansiranje 35 projekata kroz javni poziv za Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede, navodi se u saopštenju te organizacije.

Na raspisani javni poziv podneto je 234 prijave, najviše iz oblasti IKT, mašinstva i mašinskog inženjeringa, prirodnih nauka i poljoprivrede i prehrambene industrije, a za dodelu sredstava odabrano je 22 projekta mladih preduzeća i startap timova i 13 zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija.

„Uređaj na bazi senzora za profesionalne pijaniste, softversko rešenje za optimizaciju i kontrolu energetske potrošnje u zgradama i postrojenjima, nova tehnologija za proizvodnju i obradu tartufa, zatim mobilni EKG uređaj za detektovanje simptoma srčanog udara, ultrazvučni senzor i softver za detekciju curenja naftovoda, samo su neki od podržanih projekta, koji će se u narednom periodu ravijati“, navodi se u saopštenju.

Fond je istovremeno raspisao novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, koji je otvoren do 31. avgusta 2020. godine u 15 časova.

Kroz Program ranog razvoja finansiraju se tehnološke inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, a pojedinačno se po projektu dodeljuje do 80.000 evra.

Za sredstva u okviru ovog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom srpskom vlasništvu i ne starija od pet godina, kao i timovi.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje se pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su mikro, mala ili srednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji.

Podrška omogućava preduzećima razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa visokom dodatom vrednošću i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećih inovativnih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.