Vesti iz zemlje

28.07.2016. 08:44

Autor: Nova Ekonomija

Inspekcija rada godišnje dobije 10.000 prijava zaposlenih

Inspekcija rada godišnje dobije blizu 10.000 prijava zaposlenih koji se uglavno žale na nepoštovanje uslova rada, neisplaćene zarade, angažovanje bez ugovora o radu, neplaćenog prekovremenog rada, izjavila je danas Maja Ilić iz Inspektorata za rad.

Ona je za B92 istakla da inspektori ne pravi razliku da li su u pitanju domaći ili strani poslodavci i kontroliše sve.

Prema njenim rečima, inspektorima su, između ostalog, prioritet i prijave zaposlenih i da na njih reaguju, kao i da je cilj suzbijanje rada na crno i smanjenje povreda na radu.

Ilić je navela da u Srbiji ima 337.000 privrednih subjekata, a da je 242 inspektora, što znači po jedan ispektor na skoro 1.400 subjekata.

„Prioritet su nam i prijave zaposlenih, blizu 10.000 prijava godišnje stiže nam zbog neisplate zarade, anagažovanje bez zugovora o radu, prekovremenog rada i nepoštovanje svih uslova rada“, rekla je ona.

Ilić je ukazala da su četiri anonimne prijave stigle inspekciji rada u Vranju i da su u  aprilu, julu i prethodnih dana obavljeni nadzori jer su se te prijave odnosile na to da poslodavac ne isplaćuje uvećane zarade za prekovremeni rad.

„Nakon toga je isplaćen prekovremeni rad i dati slobodni dani radnicima. Takođe, ustanovljena je nepravilnost u radu u poslednjoj nedelji maja kada je prekovremeni rad iznosio 13 sati, a ne osam koliko je propisano zakonom“, rekla je ona.

Taj rad je isplaćen i na mesečnom nivou ipak nije prešao 32 sata, koliko je po zakonu dozvoljeno, navela je.

Što se tiče „Geoksa“, Ilić je rekla da je inspektorima stigla anonimna prijava da u proizvodnom pogonu te kompanije temperatura nije adekvatna.

Tokom nadzora inspektora ispostavilo se da je ona u dozvoljenim granicama, odnosno da ne prelazi 28 stepeni.

Inspekcija će, kako je rekla, naložiti poslodavcu da preduzme sve preventivne mere i izvrši dodatna ispitivanja koja se odnose na hemijsku stetnost, kao i fizičku imajući u vidu da je u pitanju nov proizvodni pogon.

Ona je ukazala da su opomene inspektora ipak svrsishodne, jer je cilj da inspekcija  deluje preventivno.

„Važno je da poslodavci znaju koje propise moraju da primenjuju i da poštuju zakon. Ne  pravimo razliku da li su u pitanju strani ili domaći poslodavci. Svaka vrsta ukazivanja, rešenja, nalaganje preventivnih mera, ima svrhu“, rekla je ona.

Ilić je apelovala na radnike da se obrate isnpekciji rada ukoliko imaju neku primedbu na poslodavca i probleme u radu.

Kako je kazala, inspekcija rada obavi više od 60.000 nazdora tokom godine.

Ilić je iznela i podatak da je za pola godine usta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.