Foto: Nova ekonomija

Inspekcija rada kao da ide u goste, mora da se najavi

Foto: Nova ekonomija

Inspekcija rada, od donošenja novog zakona o inspekcijama, mora poslodavcima da najavljuje redovne inspekcijske nadzore tri dana pre predviđenog termina za nadzor, samo je jedan od razloga teškog položaja radnika u Srbiji, piše Danas uoči Dana rada 1. maja.

Kako se navodi u tekstu, odgovornost za svakodnevno kršenje prava radnika nije samo na poslodavcima, već i na zakonodavstvu zbog neusaglašenih propisa, i sporom pravosuđu.

Prema rečima Slađane Kiković iz UGS Nezavosnost, poslednjim izmenama zakona iz 2014. u potpunosti je zamrlo kolektivno pregovaranje u javnom sektoru što za posledicu ima neplaćene prekovremene sate, neplaćanje poreza i doprinosa, kao i "nezakoniti” minimalac. 

Ona je istakla i da se zloupotrebljavaju ugovori, naročito o delu i privremeno povremenim poslovima kojima se umanjuju neka od osnovnih prava radnika, na bolovanje, odmor, trudničko I porodiljsko odsustvo

PROČITAJTE JOŠ: NIŠTA LOŠE SE NE DEŠAVA U JURI, NEGO SRBI VOLE DA KUKAJU

RADNICI ŠTRAJKOVALI JER SU MORALI DA RADE DRUGOG DANA USKRSA


"Prava zaposlenih u Srbiji se enormno krše”, kazala je Kiković ističući da je neophodan adekvatan nadzor primene zakona. Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.