Vesti iz zemlje

28.10.2016. 12:30

N1

Autor: Nova Ekonomija

Invalidi rada u Zastavi INPRO štrajkovali glađu, a čelnici grada se gostili na slavskoj trpezi

U Kragujevcu, već 18. dan dvadesetak invalida rada radnika firme Zastava INPRO – štrajkuje glađu.

Štrajk je započelo 28 osoba sa invaliditetom, zbog neisplaćenih zarada imaju još devet zahteva od kojih je ispunjen samo jedan – promenjen je direktor fabrike posle podnete ostavke.

Radnici koji štrajkuju glađu u pogonima fabrike protive se da budu tehnološki višak, traže bolji socijalni program, ispitivanje poslovanja fabrike i postupka prodaje dela fabrike francuskom partneru.

Magacioner Stevan Pušonja dobro pamti dan i sat tog 27. oktobra, davne 1988. kada je na radnom mestu ostao bez tri prsta na ruci.

„Ja sam ceo bio pod mašinom, ali uspeo sam da se izvučem, ipak ostala je ruka i došlo je do povrede“, kaže Stevan Pušonja, radnik Zastave INPRO.

Tako je postao ivalid rada treće kategorije. Svaki od radnika u ovoj magacinskoj hali ima sličnu priču, jer nema deo tela. Od pre 17 dana spaja ih još nešto. Toliko ne jedu, toliko žive na vodi.

N1: „Kako se osećate sada posle 17 dana? 

„Mnogo mi je teško, malaksao sam, mišići me bole, nisam sposoban da stojim na nogama“, priča Milutin, jedan od štrajkača.

N1: A vaš kolega pored? 

Milutin: „Moj kolega ima na kičmenoj moždini tumor. Sa 36 godina radnog staža da ležimo na betonu, to je žalosno. Da nam se niko ne obrati, ni iz Vlade, ni iz…“

Ni iz Grada Kragujevca. Jer dok na jednom kraju radnici štrajkuju glađu, na drugom se gradski čelnici site na stranačkoj slavi. Gradonačelnik Radomir Nikolić smatra neprimerenim da ga za štrajk radnika pitamo na slavi.

„Ja sam na dan moje slave bio ovde s ovim ljudima zato što nisam primio platu. Da je sreće da sam bio kući s porodicom… To je to… Više nemam ni šta da kažem“, priča radnik Radovan Petrašinović.

A sve je počelo, kažu u sinikatu, lošom privatizacijom, kada je francuski Trigano kupio sve što vredi u Zastavi Inpro, a ostavio dugove i zastarelu tehnologiju. U paketu s invalidima rada, ostavljenim na cedilu.

„Saopšteno je da je ta francuska firma kupila 20%, međutim, u stvarnosti je to znatno više, sigurno preko 80% onoga što vredi, što su kupili za cenu jednog stana u Beogradu, jer je sve prodato za 275.000 evra“, navodi  Jugoslav Ristić iz Samostalnog sindikata Krgujevca.

Nekadašnja Zastava Inpro danas je i fizički – žičanom ogradom – odvojena od svog privatizovnog dela. Zato i radnici kažu, legli smo kad je nikla ograda.

„Od avgusta meseca primili smo samo jedan deo – 11.000 dinara, septembarsku platu nismo primili, sad će već oktobar, pitanje kada će biti i da li će biti“, kaže Prvoslav Vasović.

A to je pitanje za v.d. direktora koji s ekipom N1 razgovara preko ograde. Obećava – danas leže uplata 75% plate koje invalidima rada daje država.

„To sigurno, a ostatak ćemo sutra ili eventualno ponedeljak“, kaže Milenko Betulić, v.d.direktor Zastava INPRO.

N1: Znači garantujete ovde pred nama da će ljudi dobiti plate koje nisu od avgusta? 

Betulić: Ne, ovo se samo odnosi na septembar.

U međuvremenu, ekipa hitne pomoći došla je po Milutina s početka priče.

„Očigledno su veoma iscrpljeni, već su na izmaku snage. Ja ne znam dokle će ovo da traje, jer svi oni imaju i svoje hronične bolesti, još ako se nadoveže ova iscrpljenost, ne znam koliko će ovo da traje“, kaže dr Goran Ignjatović iz Hitne pomoći.

Trajaće, odgovaraju radnici, sve dok njihovo zahtevi ne budu ispunjeni i dok, kažu, država ne pokaže da ako su već invalidi rada, ne moraju biti i života.

Ministar rada Aleksandar Vulin neće doći u Zastavu INPRO

Nisu tačne nezvanične najave da će u Kragujevac otići ministar rada Aleksandar Vulin. Kako su za N1 rekli u tom ministarstvu, državni sekretar i pomoćnik ministra već su razgovarali sa štrajkačima, ali su oni odbili ponuđeni socijalni program od 200 evra po godini radnog staža, koji je u skladu sa zakonom i, kako kažu, jedini moguć. U Ministarstvu rada dodaju da nemaju nikakvih dugovanja prema radnicima jer su juče isplatitli subvencije zarada za osobe sa invaliditetom za septembar mesec. Iz Ministarstva privrede nismo dobili odgovor na pitanje – šta je plan za štrajkače u Zastavi Inpro.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.