Vesti iz zemlje

07.04.2017. 10:27

Autor: Nova Ekonomija

Investicije ključne za razvoj socijalnog preduzetništva

Neopostojanje tržišta socijalnih investicija jedan je od ključnih izazova za razvoj socijalnog preduzetništva u regionu. 

Bez odgovarajućih finansijskih instrumenata socijalna preduzeća nailaze na velike prepreke za opstanak i razvoj, jedan je od glavnih zaključaka regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija, koja je održana juče u Beogradu.

Konferenciju je, po četvrti put, organizovao Smart kolektiv, s ciljem da predstavi najvažnije zaključke prve sveobuhvatne studije ekosistema socijalnih preduzeća u regionu, kao i postojeće finansijske mehanizme, programe podrške i planove za region. 

Program je razvijen u saradnji sa organizacijom NESsT, uz podršku Fonda za saradnju TaiwanBusiness-EBRD i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Vidimo rastuće interesovanje velikih finansijskih institucija, poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropskog investicionog fonda i Erste Banke, kao i vodećih evropskih organizacija, poput Evropske asocijacije za venture filantropiju i NESsT-a, za razvoj socijalnog preduzetništva u regionu. Ohrabruje i činjenica da već imamo mnoge pozitivne primere uključivanja javnog (Grad Tirana), poslovnog (Erste Banka), civilnog sektora i institucija Evropske unije, što će doprineti boljoj saradnji, razvoju novih mehanizama podrške i jačanju sektora socijalnog preduzetništva u celom regionu“, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektva. 

Pored njega, na otvaranju konferencije govorili su i Daniel Berg, direktor za Srbiju, EBRD i Roxana Damachin-Tecu, portfolio direktorka, NESsT.

U okviru glavnog programa konferencije – Ekosistemi socijalnih preduzeća u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu – ekspertkinja Eva Varga predstavila je glavne zaključke studije ekosistema, koja se bavi socijalnim preduzetništvom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. 

Prvi deo izveštaja, u kojem su predstavljene zajedničke teme iz regiona i tajvanska i britanska iskustva u razvoju socijalnog preduzetništva, biće dostupan na sajtovima EBRD-a I NESsT-a.

O investiranju u pozitivne društvene promene, venture filantropiji i drugim mehanizmima finansiranja socijalnih preduzeća govorili su Mirjana Šakić, ekspertkinja za socijalno bankarstvo, Erste Group Bank AG, Ewa Konczal, menadžerka za Centralnu i Istočnu Evropu, Evropska asocijacija za venture filantropiju, Shkelzen Marku, suosnivač i direktor, Yunus Social Business Balkans, Brunilda Paskali, zamenica gradonačelnika Tirane i Teo Petričević, direktor, ACT grupa.

Tokom paralelnih sesija učesnici su razgovarali o spremnosti socijalnih preduzeća za investicije, programima podrške i inovacijama u finansiranju. O iskustvima i naučenim lekcijama govorili su Dr Jersan Hu, direktor, Taiwan Social Enterprise Innovation and Entrepreneurship Society, Loic Van Cutsem, generalni menadžer, Oksigen Lab, Goran Jeras, menadžer, Etična banka i Roxana Damachin-Tecu, portfolio direktorka, NESsT.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.