FOTO: Nova ekonomija

Istinomer: Radnici iz Indije eksploatisani u Srbiji

FOTO: Nova ekonomija

Indijski državljani na privremenom radu u Srbiji mesecima su žrtve radne eksploatacije, i to radeći na najvećim državnim infrastrukturnim projektima, piše Istinomer.

Među tim projektima su izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, koju država sprovodi sa ruskim partnerima, kao i Koridora 11 koji iz kineskog kredita gradi kineska firma.

Ovaj portal piše da oko 70 državljana Indije, trenutno angažovanih na izgradnji vijadukta "Čortanovci", danima štrajkuju zbog uslova rada i hroničnog kašnjenja plata.

Smešteni su u kolektivnom radničkom smeštaju u Surčinu. U malim sobama od oko deset kvadratnih metara borave po četiri radnika, a poslodavac im je, pored smeštaja, obezbedio i tri obroka dnevno.

Osnovna mesečna plata od 320 evra je duplo veća nego u njihovoj matičnoj zemlji. Sa prekovremenim satima, ona mesečno iznosi u proseku između 500 i 600 evra, pokazuju ugovori o radu i mesečni izvodi plata u koje je Istinomer imao uvid.

Inspekcija rada je prošle godine protiv poslodavca podnela dve krivične prijave – jednu zbog toga što neki od Indijaca nisu imali radne dozvole, a drugu zbog toga što poslodavac inspekciji rada nije pokazao svu potrebnu radno-pravnu dokumentaciju, piše Istinomer.

Radnici su formalno zaposleni u američkoj firmi "IDEA Capital LLC”, sa sedištem u Majamiju. Ova firma, koja ima i srpski ogranak, suštinski je samo posrednik, jer je indijske državljane ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji pre godinu dana uputila na rad kod srpske firme "Nikolić doo” iz Kraljeva.

Ovo preduzeće je kao podizvođač dobilo posao na izgradnji vijadukta Čortanovci u okviru izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, kao i na nedavno završenoj deonici Surčin-Obrenovac na Koridoru 11.

Celu priču pročitajte OVDE.

PROČITAJTE JOŠ:

GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara