Srbija

11.07.2023. 12:47

Autor: Katarina Pantelić

Istraživanje: Ne kupujemo na internetu zbog straha od prevare ili krađe podataka

Photo:Pixabay

Srbija

11.07.2023. 12:47

U Srbiji 48,2 odsto građana uopšte ne kupuje robu putem interneta, dok preostalih 51,8 odsto to čini. Kao razloge za kupovinu proizvoda uživo građani navode strah od prevare i krađe podataka, ali i zato što vole da uživo vide, opipaju i probaju proizvod pre kupovine.

Ovo su rezultati istraživanja „Finansijska pismenost“ koje su sproveli Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“, u okviru programa „Bolji način“ koji je počeo u martu ove godine.

Studija pokazuje da građani najčešće koriste platne kartice kao način bezgotovinskog plaćanja (63,6 odsto kupaca), zatim mobilno bankarstvo odnosno mBanking (31,9 odsto), elektronsko bankarstvo tj. eBanking (17,9 odsto) i instant plaćanje odnosno plaćanje QR kodom (7,4 odsto).

Nešto više od 30 odsto ispitanika uopšte ne koristi bezgotovinsko plaćanje.

Podaci pokazuju da, čak i kada korisnici kupuju robu preko interneta, ipak je plaćaju pouzećem, odnosno kešom.

Najčešće bezgotovinski plaćaju muškarci, uzrasta od 30 do 39 godina, visokoobrazovani, koji imaj platu veću od 100.000 dinara.

Više od 50 odsto ispitanika ne zna da u nekim prodavnicama može da traži od prodavca malu isplatu novca koja će mu biti skinuta sa računa, odnosno da može da podigne gotovinu sa svog tekućeg računa

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH kompanije Masterkard Jelena Ristić rekla je prilikom predstavljanja istraživanja da se 1.000 trgovaca od marta do sada pridružilo programu „Bolji način“.

Kako je navela, cilj programa je širenje infrastrukture plaćanja i uvođenje 25.000 POS terminala u naredne tri godine.

„Trgovci će po promotivnim uslovima probati kako izgleda plaćanje na bezgotovinski način. Na taj način će proširiti broj kupaca i poslovanje pa i zaradu na dnevnom nivou. Tako se svaka transakcija beleži, a udeo sive ekonomije se smanjuje“, rekla je ona.

Ristić je rekla da u Srbiji postoji 12.000 POS terminala, 3.600 trgovaca koji nude onlajn plaćanje i kupovinu, a da je u odnosu na period od pre šest godina uočen rast bezgotovinskog plaćanja od 28 odsto godišnje.

„Nadamo se da ćemo zahvaljujući promotivnim uslovima male i mikro trgovce . Promotivni uslovi podrazumevaju besplatnu instalaciju pos terminala, spuštanje softvera na mobilne telefone i onlajn kupovinu“, rekla je Ristić.

Inciijativa, prema njenim rečima, važi i za javni sektor odnosno lokalne i državne institucije.

Za godinu dana za trećinu više transakcija na POS terminalima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.