Srbija

30.05.2017. 10:51

Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Ivan Stanković: Tajna je u autentičnosti. Budi to što jesi

Srbija

30.05.2017. 10:51

Šta je prilika u životu? Pogodan trenutak, zgoda ili prigoda. Naš život je određen prilikama. Čak i onim koje su propuštene, rekao je Ivan Stanković, osnivač agencije Communis, tokom obraćanja budućim mladim liderima na Forumu mladih lidera Srbije 2017 YES! na Zlatiboru.

On je održao motivacioni govor na temu: kako identifikovati, zgrabiti i razviti prilike koje ti pruža život.

„Svaki dan imamo filozofsko pitanje: kojim putem da krenemo. Odgovor je surov: Nećeš znati dok se ne odlučiš kojim putem da kreneš. Kvalitet vašeg života, jednog, jedinog života koji imate, određuju dva elementa: tvoj stav i odluke koje donosiš“, ispričao je Stanković.

Odluka je u glavi. I svaki izbor je ispravan. 

„Zato uvek pozajmljute lovu od pesimiste, jer on ne očekuje da mu vratite. Ali ne pozajmljute je od bankara, jer su oni optimisti i očekuju da im vratite“, slikovito je opisao razliku između pesimiste i optimiste.

Podsetio je da negativno razmišljanje vidi teškoću u svakoj prilicu, a pozitivno razmišljanje vidi priliku u svakoj teškoći.

„Život je donošenje odluka. Sve u životu je posledica odluka koje ste doneli“, kazao je i dodao da ima teoriju po kojoj suviše razmišljanja često vodi ka negativnom razmišljanju.

Neuspeha se ne treba plašiti jer se na neuspehu nauči više, nego na uspehu. A tako se i  izgrađuje karakter.

„Svako danas može početi nešto novo. Napraviti novi završetak. Ne možemo se vratiti nazad, ali možemo uvek napraviti novi početak. Zašto sport dobro izgrađuje život? Zato što uči da je poraz sastavni deo života“, kazao je.  

Kako je istakao, u svakom trenutku čovek mora biti svestan da život nije na drugom mestu, da je život tu gde smo, baš u ovom trenutku. I zbog toga život mora da se uhvati.

„Bolje je da se kajete što ste nešto uradilim nego što niste“.

On se pri donošenju odluka vodio jednim pravilom: ako ne znaš šta hoćeš gledaj da izbegneš ono što nećeš. 

„Ako sediš i ništa ne radiš – ništa se neće desiti. Najvažnije je da u životu prestaneš da govoriš: želim i počnješ da govoriš: hoću“. 

Da bi im bolje objasnio na koji način da savladaju životne izazove, Stanković je opisao svoj životni put od odlaska u London sa 18 godina, do toga kako je upisao Ekonomski fakultet jer je do njega mogao peške da ode, pa do osnivanja jedne od najmoćnijih marketinških agencija Saatchi&Saatchi sa Draganom Sakanom i njene propasti, pa do otvaranje nove agencije i počinjanja ponovo.

On je rekao da je najvažnija stvar u životu životna nagrada.

„Porodica, zdravlje, tvoji bližnji su osnov tvoje snage. Čim dobiješ nagradu, odmah je zaboravi. ALi je prvo osvoji. Moja poslovna filozofija je četiri Z: Znanje, Zapaljenost – odnosno strast, Zdravlje, Zabava“, rekao je.

U našem poslu, naveo je, ljudi su ključni. Morate naći prave ljude za prava mesta, podeliti svoje snove sa njima, obučiti ih.

„Umesto zaključka želim da kažem da uvek moramo da pođemo od sebe, krenimo od sebe, budimo iskreni jer svakog možeš da lažeš – osim sebe. U većini slučajeva rešenje je u tebi. Ako prihvatiš svoja ograničenja možeš ih prevazići. I uvek je bolje da te mrze zbog onog što jesi, nego da te vole zbog onog što nisi“, posavetovao je Stanković.

Tajna je u autentičnosti: budi to što jesi i reci šta osećaš. Oni kojima to smeta nisu bitni, a onima koji su ti bitni to neće smetati.

„Kada si nezadovoljan sobom, nikome nisi dobar, ni sebi, ni bližnjima. Skupiti hrabrost na prvom mestu znači suočiti se sa sobom. Bolje postavljati granice, nego podvlačiti crtu. I nikada nemoj da donosiš odluke kada si tužan, nikada ne obećavaj kada si srećan i nikada ne odgovaraj kada si ljut ili pod dejstvom alkohola“, kazao je.

U pogrešnom vozu, sve su stanice pogrešne, zaključio je.

„Preuzmite svoj život u svoje ruke. Želim vam puno sreće i da jednom budete ostareli lideri“, reči su kojima je završio predavanje.

Forum mladih lidera Srbije organizovali su Biznis info grupa i nedeljnik Vreme, uz podršku Američke privredne komore, Konrad Adenauer fondacije, Univerziteta u Beogradu, brojnih fakulteta, studentskih organizacija i medija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.