Vesti iz zemlje

06.02.2014. 12:54

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

IZIT: MMF potreban Srbiji da prebrodi reforme

Ako Vlada Srbije ugovori aranžman sa MMF-om, mogli bi se obezbediti jeftiniji izvori finansiranja da se prebrode reforme u javnom sektoru, smatraju u IZIT-u.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović rekao je da će u prvom kvartalu ove godine biti izraženi inflacioni tokovi i da od toga kako će se napraviti program sa MMF-om zavisi dalji razvoj ekonomske slike zemlje.

„Dobro će biti da se uz novi paket ekonomskog programa, koji će se usaglašavati, obezbede jeftiniji izvori finansiranja kako bi se prebrodio period hiruških zahvata u reformama javnog sektora“, rekao je Đogović.

Reforme će biti bolne, dodao je, ali njihovo odlaganje nije dobro jer će biti još bolnije – najvažnije je da se reši, između ostalog, status preduzeća u restruktiriranju, korporativizacija javnih preduzeća… 

Naveo je da će budućoj vladi Srbije neophodan partner biti MMF sa kojim bi pokrenula konzistentan program reformi, a koji je već bio najavljen preko novih zakona o privatizaciji i stečaju, kao i radnog zakonodavstva. 

„Ukoliko se naprave aranžmani sa MMF-om i Svetskom bankom postoje, izgledi da će se iz zone slobodnog pada srpska makroekonomska putanja pomeriti u pravcu ka izlasku iz pada u ambis“, navodi se i u publikaciji instituta. 

Projekcija je da će ovogodišnja stopa inflacije biti do 5, 5 odsto i ukoliko bude odstupanja od najavljene reformske politike u javnom sektoru posle izbora, uz podršku MMF-a, ova projekcija posebno u uslovima niskog i dalje erodirajućeg životnog standarda stanovništva može biti ostvarena. 

Đogović je podsetio da se od Srbije traži dodatno stezanje kaiša što znači da i ranije uštede postaju uzaludne. 

Takođe je rekao da se bi nakon formiranje nove vlade, od juna trebalo da dodje do rebalansa budžeta. 

To bi podrazumevalo da se, kako je kazao, „trasira“ jasan plan ozbiljnih reformi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.