Vesti iz zemlje

28.02.2023. 13:09

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Izmene propisa o strancima, skraćen administrativni postupak

Paola Felix Meza/Nova ekonomija

Izmenama i dopunama dva propisa o strancima u Srbiji predviđeno je skraćenje administrativnog postupka za dobijanje dozvole za rad i boravak,  i u velikoj meri se liberalizuje dolazak stranih državljana u Srbiju, vidi se u obrazloženju nacrta sa izmenama i dopunama Zakona o strancima koji je na javnoj raspravi do 1. marta.

Koje izmene se predlažu?

  • da strani državljani u jedinstvenom postupku (pred MUP-om) istovremeno ostvaruju  i pravo na privremeni boravak i pravo na rad,
  • da se privremeni boravak, odnosno jedinstvena dozvola za privremeni boravak i rad izdaje  u vidu biometrijskog dokumenta,
  • da se privremeni boravak (umesto dosadašnje jedne godine) odobrava na period do tri godine; rok važenja jedinstvene dozvole takođe bi bio 3 godine,
  • pojačana odgovornost pozivara koji poziva strane državljane Srbiju, najčešće kao radnu snagu iz zemalja migraciono visokog rizika. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarsvo za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja objavili su nacrte sa izmenama i dopunama dva zakona koji se tiču boravka i rada stranaca u Srbiji: Zakona o strancima, odnosno Zakona o zapošljavanju stranaca.

Oba nacrta su na javnoj raspravi od 9. feburara.  Javna rasprava traje do sutra, 1. marta.

Srbija planira izmene propisa u vezi prijema stranaca u državljanstvo

Nactom izmena i dopuna Zakona o strancima, koji je objavljen na sajtu MUP-a, je predviđeno da se uvedu dva nova instituta: jedinstvena dozvola i dozvola za privremeni boravak i rad stranca u Srbiji.

Predlog je da strani državljani u jedinstvenom postupku (pred jednim državnim organom – MUP-om) ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad  u Srbiji.

Državni organi bi, kako se navodi, kroz jedinstven postupak, vršili potrebne provere vezane za izdavanje kako privremenog boravka, tako i radne dozvole, nakon čega se, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi izdaje jedinstvena dozvola za privremeni boravak i rad u Srbiji. Zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole podnosio bi se isključivo elektronskim putem.

„Takvim rešenjima bi se omogućio jedinstven (objedinjen) postupak, kojim bi se promenila dosadašnja obavezu stranca da prvo reguliše privremeni boravak, a nakon toga, poslodavac ili sam stranac, podnosi zahtev za izdavanje dozvole za rad“, piše u obrazloženju izmena Zakona o strancima.

Podnošenjem zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole, koji se rešava u roku od 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije, skraćen je period vremena kada stranac, nakon ulaska u zemlju može zakonito da počne da obavlja privrednu delatnost, piše u obrazloženju.

To bi, kako se navodi, smanjilo troškove poslodavca i samog stranca, vezane za njegov smeštaj i boravak u Srbiji od momenta ulaska do dobijanja potrebnih dozvola za njihov boravak i rad.

Zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole za boravak i rad moći će pored stranca da podnese i poslodavac – i to za veći broj stranih radnika koje će angažovati.

Time će se, kako se navodi, dodatno podići standardi Srbije kada je u pitanju konkurentnost tržišta radne snage i privlačenja stranih investicija.

Između ostalog se navodi da u Srbiji postoji velika potreba za privlačenjem strane radne snage, zbog realizacije velikog broja pre svega infrastrukturnih projekata.

Predlog je i da se privremeni boravak (umesto dosadašnje jedne godine) odobri na period do tri godine, u zavisnosti od postojanja razloga i dokaza koji se prilažu u svakom pojedinačnom slučaju. Rok važenja jedinstvene dozvole bi takođe bio tri godine.

Određeni broj stranaca imao bi pravo na rad i bez izdate jedinstvene dozvole.

To pravo bi imao stranac kome je, odobren privremeni boravak po osnovu spajanja porodice sa državljaninom Srbije, po osnovu posedovanja nekretnine, po osnovu studiranja (u vremenskom periodu propisanim Zakonom o zapošljavanju stranaca).

Dalje, bez izdate jedinstvene dozvole pravo na rad bi imali i stranci koji imaju odobren privremeni boravak po osnovu naučno istraživačkog rada, po osnovu volontiranja, strani novinari, strani eksperti koji su angažovani na projektima u državnim organima Srbije, verski službenici, stranci na humanitarnom boravku, stranci koji su žrtve trgovine ljudima, stalno nastanjenji stranci

Dozvole u vidu biometrijskog dokumenta

Privremeni boravak, odnosno jedinstvena dozvola za privremeni boravak i rad izdavala bi se u vidu biometrijskog dokumenta, čime je zamenjena nalepnica privremenog boravka koja se utiskuje u pasoš stranca.

Svim strancima kojima se odobrava privremeni boravak, odnosno izdaje jedinstvena dozvola uzimali bi se biometrijski podaci (fotografija, otisci prstiju i potpis), vidi se iz nacrta izmena i dopuna Zakona o strancima.

Na taj način se podižu se standardi vezani za bezbednosni aspekt i kontrolu kretanja stranih državljana na teritoriji Srbije, a sa druge strane se usklađuje domaće zakonodavstvo sa evropskim standardima kada je u pitanju bezbednost dokumenata koji se izdaju stranim državljanima, piše u obrazloženju.

Predlog je i da dokaz o sredstvima za izdržavanje i dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka u Srbiji ne podnosi stranac koji je član uže porodice državljanina Srbije i stranac koji podnosi zahtev po osnovu zapošljavanja.

Uskoro se menja Zakon o zapošljavanju stranaca

Stalno nastanjenje nakon tri godine

Izmenama i dopunama zakona predloženo je da se stalno nastanjenje može odobriti nakon tri godine neprekidnog boravka na teritoriji Srbije, umesto dosadašnjih pet.

Stalno nastanjeni stranac (u skladu sa odredbama koje su propisane izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca) ima pravo na rad u skladu sa tim zakonom, bez posebnih formalnosti koje je odnose na dosadašnju obavezu pribavljanja lične radne dozvole, piše u obrazloženju nacrta Zakona o strancima. 

Takođe, srpsko poreklo se propisuje kao osnov za podnošenje zahteva i odobrenje stalnog nastanjenja u Srbiji.

Država, kako se vidi iz obraloženja, želi da stranim državljanima koji imaju srpsko poreklo olakša pravni položaj u Srbiji i da im omogući da se, ukoliko žele da žive i rade u zemlji svojih predaka lakše integrišu u društveni i ekonomski život zemlje.

Kontrola ulaska stranaca iz rizičnih zemalja

Radi kontrole ulaska u zemlju stranih državljana iz migraciono visoko rizičnih zemalja, čijim državljanima je za ulazak u Srbiju potrebna viza, precizirane su obaveze pozivara koji poziva stranca u Srbiju.

U slučaju da nakon izdavanja vize dođe do nezakonite migracije, propisan je način kako se troškovi smeštaja u prihvatilište za strance i troškovi vraćanja stranca u zemlju porekla naplaćuju od stranca, ukoliko ima novčanih sredstava, odnosno od pozivara na osnovu čijeg pozivnog pisma je stranac došao u Srbiju, navodi se u obrazloženju.

Zakonska rešenja vezana za jedinstvenu dozvolu i izdavanje biometrijskih dokumenata strancima počela bi da se primenjuju dana 01.02.2024. godine, imajući u vidu da je za primenu neophodno da se pripreme tehnički uslovi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.