Statistika za prošlu godinu pokazuje da je izvoz slatkiša iz naše zemlje skočio za 20 odsto, dok je uvoz opao.
Prevedeno u novac, srpska konditorska industrija plasirala je u druge zemlje robu vrednu 150,6 miliona dolara, dok je godinu dana pre toga brojka bila 128 miliona.
Zabeležen je rast izvoza svih vrsta konditorskih proizvoda, a najviše, za 24 odsto, izvoz keksa, biskvita i vafli, dok je plasman čokolada i bombona skočio za 18 odsto.
Kako kaže Saška Biorčević, samostalni savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, proizvodnja konditora predstavlja jedan od najzdravijih delova naše prehrambene industrije.
„Kapaciteti ove grane su veći od domaćih potreba, pa oko trećina godišnje proizvodnje ide u izvoz. Primenjuju se evropski standardi i postignut je evropski kvalitet proizvoda, sa stalnim ulaganjima u nove tehnologije i širenje asortimana. Zasada najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ, gde stalno dominira BiH“, objašnjava Biorčevićeva.