Sem fabrici FOTO:@FabriziSem

Izvoz srpskog agrara u zemlje EU u 2018. iznosio 1,3 milijarde evra

Sem fabrici FOTO:@FabriziSem
Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU se utrostručio u poslednjih devet godina.

Ovo je izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i naveo da je samo u prošloj godini izvoz srpskog agrara u zemlje EU iznosio 1,3 milijarde evra.

Na otvaranju konferencije Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije, Fabrici je rekao da je zajednička poljoprivredna politika najsloženija i najuspešnija politika EU koje omogućava da Unija bude najbolje globalno trižšte za prozvodnju, potrošnju i izvoz poljoprivrednih proizvoda.


Upravo zahvaljujući visokim standardima koje je upostavila, kaže Fabrici, EU je zaista vodeća po pitanju bezbednosti hrane i trgovine kvalitetnim proizvodima.

"S obzirom na to da ide ka članstvu u EU, Srbija se obavezala na to da i sama razvije standarde visokog kvaliteta i da preuzme standarde koji postoje u EU i upravo su ti standardi tema poglavlja 12", rekao je Fabrici.

Koliko je kvalitet poljoprivrednih proizvoda u Srbiji poboljšan, Fabrici navodi da o tome govore brojke o izvozu Srbije na tržište EU, ali i dodaje da bez obzira na stepen usklađenosti Srbije sa zahtevima tržišta u EU, još mnogo posla predstoji.

Fabrici je rekao da Srbija dalje treba da radi na usaglašavanju sa pravnim tekovinama EU, da jača administrativne kapacitete, važna je i obuka i zapošljavanje inspektora, kao i kontrola hrane na granicama.

"Ta kontrola treba da bude zasnovana na rizicima, na jednom predvidivom sistemu koji će omogućiti nesmetan protok robe u jednom i u drugom smeru", kaže Fabrici.

Naglasio je da Vlada Srbije ulaže velike napore u složenu oblast kakva je bezbednost hrane i ide u pravom smeru, te da EU nastavlja tesnu saradnju sa vlastima u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara