Vesti iz zemlje

09.09.2022. 12:37

Nova ekonomija

Autor: Ivana Pavlovic

Jasna Terzić (Erste banka): Oprezno analiziramo zahteve za kredit

Jasna Terzić, predsednika Izvršnog odbora Erste banke

Trenutno ne vidimo naznake pogoršanja aktive koje bi zahtevale značajnije izmene naših standarda i konzervativniju kreditnu politiku. Ipak, sa većom opreznošću analiziramo nove kreditne zahteve i otpornost poslovnog modela naših klijenata na različite ekonomske stresove, kazala je u intervjuu za štampano izdanje Nove ekonomije Jasna Terzić, predsednica izvršnog odbora u Erste banci.

Na pitanje da li je dobro što se NBS umešala i reagovala na poskupljenje naknada za različite bankarske usluge, ona je rekla da je odluka Narodne banke Srbije bila očekivana u trenutku kada rast cena negativno utiče na standard građana.

„Ova odluka (NBS da ograniči visine bankarskih naknada, prim. Nove ekonomije) će svakako dovesti do slabijeg poslovnog rezultata banaka, ali će, sa druge strane, poslovne banke na ovaj način dati svoj doprinos tome da građani lakše prebrode trenutne izazove i neizvesnost“.

Prema njenim rečima, rezultati Erste Banke su u skladu sa budžetom i planiranim ciljevima definisanim kroz ključna racija i pokazatelje.

Neto dobit na kraju drugog kvartala je uvećana za 4,9% u odnosu na isti period prošle godine, a pozitivan rezultat je generisan kroz rast volumena.

Na kraju juna, stanje kredita plasiranih klijentima je uvećano za 4,8% u odnosu na kraj prethodne godine.

„Konstantan organski rast je ono što odlikuje našu banku uz zdravu rizičnost portfolija koja se ogleda kroz veoma nizak NPL racio od 1.6%, koji je ujedno među najnižim na tržištu“.

Govoreći o ključnim spoljnim i unutrašnjim rizici u bankarskom sektoru, Terzić je ocenila da osim ograničenja u lansima snabdevanja izazvanih pandemijom i ratom u Ukrajini, treba obratiti pažnju na klimatske promene i negativne efekte inflacije.

„Negativne efekte visoke inflacije već svi osećamo i dodatno očekujemo korekciju kamatnih stopa“, ocenila je direktorka Terzić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.