Vesti iz zemlje

01.04.2024. 17:00

RTS

Autor: Nova ekonomija

Javni beležnici dobijaju pristup elektronskoj mreži evropskih notara

Foto: Pixabay

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, pa će tako pristup toj platformi omogućiti proveru svakog dokumenta overenog u bilo kojoj notarskoj kancelariji EU i obrnuto.

„Notar iz Srbije moći će da proveri punomoćje overeno u EU a tiče se prometa u Srbiji tako što će stupiti sa kolegom iz Unije koji će ga obavestiti da li je taj dokument overen u toj kancelariji i da li je još važeći i obrnuto“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić gostujući na RTS-u.

Kako je rekao, time će se sprečiti mogućnost falsifikovanja kao što su dokumenta poput nasledničkih izjava.

Dodao je i da će pored punomoćja i nasledničkih izjava koje se najčešće traže, javni beležnik imati uvid u privredne registre, „što je jako bitno za poslovanje“.

Cvejić je ukazao na to da će građani Srbije moći da overe neki dokument koji je izdao notar u Evropskoj uniji, odnosno da overe kopiju.

„Na ovaj način mi ćemo moći da stupimo u kontakt sa kolegama iz Evropske unije i da vidimo da li je taj akt zaista izdat, čime sprečavamo falsifikovanje“, rekao je Cvejić dodajući da će pristup platformi imati naši i notari iz zemalja članica EU.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije napomenuo je da je potrebno neko vreme da se stvore tehnički uslovi kao što je organizacija obuke za upotrebu platforme.

„S druge strane, potrebno je i da se otvore nalozi za javne beležike, ali je to mali deo posla u odnosu na ono šta smo mi do sada preduzeli u poslednjih nekoliko godina“, kazao je Cvejić i dodao da platforma zaživi za nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, notari su pre platforme imali velike probleme prilikom provera dokumenata iz EU.

„Najčešće se to odvijalo putem mejla, ali pored toga imali smo probleme, jer nismo imali dostupne podatke o kolegama iz Unije. Na ovaj način taj problem ćemo prevazići i postojaće mogućnost da u realnom vremenu proverimo te podatke“, objasnio je on.

Javno beležništvo u Srbiji postoji tek deset godina, a Srbija je poslednja u regionu uspostavila notarski sistem, piše RTS.

„Prevalili smo zaista dug zaista i težak put u uspostavljanju javnog beležištva. Uspeli smo da za ovo kratko vreme steknemo veliko poverenje građana“, ocenio je Cvejić.

Da li će notari preuzeti sve ostavine?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.