Vesti iz zemlje

04.04.2023. 16:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Javni dug sve veći, deficit beležen i u januaru i u februaru

Foto: Paola Felix Meza

Javni dug Srbije na kraju februara ove godine iznosio je 34,94 milijarde evra, što je 51,1 odsto BDP-a, objavilo je Ministarstvo finansija.

U Makroekonomskim i fiskalnim podacima resorno ministarstvo navodi da je u prva dva meseca tekuće godine ostvaren deficit republičkog budžeta, u iznosu od tri milijarde dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 280,7 milijardi dinara, a rashodi od 283,8 milijardi dinara, prema podacima Ministarstva finansija.

Tokom februara naplaćeni su prihodi u iznosu od 130,4 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 102,7 milijardi dinara.

BUDŽET 2023: VIŠE NOVCA ZA ODBRANU I POLICIJU, MANJE ZA ZDRAVSTVO

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, u iznosu od 57 milijardi dinara, i akciza (u iznosu od 19 milijardi dinara).

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,8 milijardi dinara, a priliv donacija u februaru iznosio je 17,9 milijardi dinara.

Rashodi su iznosili 139,6 mlrd dinara. Rashodi za zaposlene, u februaru, su iznosili 33,4 milijarde dinara, kapitalni izdaci 25 milijardi dinara, transferi (PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 18,4 milijardi dinara, a isplata kamata 17 milijardi dinara.

U februaru je ostvaren deficit u iznosu od 9,1 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 2,7 milijardi dinara.

Koliko je Srbija dužna

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Svašta čovek neće pročitati, sajt o ekonomiji a o tome pojma nemate. Ne znate ni kako se gleda javni dug al zato znate da lupite da je dug sve veci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.