Vesti iz zemlje

19.08.2021. 14:18

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Javni poziv za zamenu stolarije raspisalo svega 11 opština

Javni poziv za građane za subvenicije za zamenu stolarije do sada je raspisalo 11 gradova i opština. U prvom krugu subvencije sa državom daje 67 lokalnih samouprava, a svima je rok dat da javne pozive raspišu do kraja avgusta, rekla j...

Pixabay

Javni poziv za građane za subvenicije za zamenu stolarije do sada je raspisalo 11 gradova i opština. U prvom krugu subvencije sa državom daje 67 lokalnih samouprava, a svima je rok dat da javne pozive raspišu do kraja avgusta, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za RTS.

Ona je rekla da očekuje da do kraja nedelje još osam lokalnih samouprava to učini.

Istakla je da su lokalne samouprave donele svoje pravilnike kako bi sprovele „ovako veliki projekat“.

Ukazala je da će, kada se završe svi konkursi i kada se potpišu ugovori, građani koji ne budu zadovoljni moći da se žale komisijama.

„Ispratiće i Ministarstvo i mi ćemo to budno motriti, jer nam je jako stalo da ovaj prvi konkurs bude urađen na takav način i to je pilot-konkurs da bismo videli da li postoji nešto gde možemo da budemo još jednostavniji“, dodala je Mihajlovićeva.

Ministarstvo objavilo spisak: Za zamenu stolarije 224 miliona u 67 opština

Govoreći o kriterijumima, Mihajlovićeva je naglasila da neće biti prioritet oni koji su se prvi prijavili ili najsiromašniji, kao i da tu nema povlašćenih. 

„Osnovni kriterijum je kako se grejete kada menjamo stolariju, kada izolujemo naše stanove i kuće da li imate termičku izolaciju ili nemate, ako nemate vi ste u prednosti, ako se grejete na mazut ili na ugalj ili na lož-ulje naravno da ste u prednosti da dobijete mogućnost da zamenite stolariju ili ako koristite električnu energiju“, rekla je Mihajlović. 

Najavila je još jedan konkurs za zamenu stolarije i to za kraj novembra.

„Očekujemo da se bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine javi i zameni svoju stolariju“, poručila je Mihajlovićeva.

Država najavila subvencije za ugradnju solarnih panela

Konkurs za solarne panele 3. septembra 

Mihajlovićeva je najavila da će konkurs za solarne panele biti raspisan 3. septembra.

„Ministarstvo će raspisati konkurs ka jedinicama lokalnih samouprava i gradovima za subvenciju za postavljanje solarnih panela u istom iznosu, 50 osto građani, 50 odsto država i lokalna samouprava“, dodala je Mihajlovićeva.

„Ono što je jako važno, do sada je bilo potrebno da ako hoćete da stavite solarni panel morali ste da izgubite šest meseci da prikupite sve dozvole koje su vam potrebne. Mi smo potpuno sve promenili, nema administrativnih procedura, jedini korak koji građanin ima, ukoliko hoće da postavi solarne panele, jeste da ode u ‘EPS Snabdevanje’, jer su uglavnom oni snabdevači i da iskaže svoju potrebu da postavi solarne panele, može i rukom da napiše“, navela je Mihajlovićeva.

„EPS Snabdevanje“ je dužno, kako kaže, da u roku od pet dana izađe na teren i poveže sve i da se potpiše ugovor koji je tipski.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.