Vesti iz zemlje

03.09.2016. 13:57

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Još 45.000 zaposlenih ostalo u firmama u restruktuiranju

U Srbiji trenutno ima 190 kompanija koje su nekad bile u društvenom, a danas su u državnom vlasništvu i čiju sudbinu Vlada, bilo privatizacijom bilo likvidacijom mora hitno da reši, kaže se u izveštaju Misije MMF-a koju je prošle nedelje usvojio Bord direktora Fonda. U ovim firmama je ostalo oko 45.000 zaposlenih.

„Kod većine od 17 kompanija koje su označene kao strateški važna preduzeća Vlada je pokrenula postupak kojim bi se rešio njihov status. Međutim, neka od njih nalaze se pred velikim izazovom. Za RTB Bor u kome radi oko 5000 radnika, pokrenut je pred Sudom UPPR – unapred pripremljen program restruktruktuiranja. Ali i dalje postoji zabrinutost da je plan restrukturiranja suviše optimističan što bi moglo da dovede do kvazi fiskalnih troškova u budućnosti,“ navodi se u izveštaju Misije MMF.

Misija konstatuje i da Vlada namerava da restruktuira Resavicu čiji rad i plate za oko 4000 radnika danas pokrivaju budžetska davanja, ali da još uvek nisu postignuti dogovori sa sindikatima.

„Vlada namerava i da pokrije oko 100 miliona starog duga Petrohemije u kojoj radi oko 1500 ljudi, sa namerom da ovu firmu privatiziju“, konstatuje Misija Fonda i dodaju da u ovom segmentu Vlada mora, u potpunosti da se vrati na kolosek planiranih strukturnih reformi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.