Vesti iz zemlje

26.06.2023. 17:31

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Još jedna osuđujuća presuda Dejanu Nikoliću Kantaru

Foto: Pixabay

Dejan Nikolić Kantar osuđen je na godinu dana i šest meseci zatvora zbog pretnji izrečenih tokom suđenja za prethodne pretnje koje je uputio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija, i Svetlani Ivanov, zaposlenoj na ovom radiju, na osnovu optužnog predloga tužiteljke Emilije Tončić.

Postupajući sudija Osnovnog suda u Vranju, Bojan Trajković, u efikasnom sudskom procesu koji je započeo u aprilu, nakon dva odlaganja, presudio je uzimajući u obzir činjenicu da je optuženi već osuđivan za ovo krivično delo, kao i da je pretnja izrečena u prostorijama suda.

Nikolić je zbog pretnji vlasnici i zaposlenima na OK Radiju uhapšen prošlog juna dok je izdržavao kaznu zatvora u kućnim uslovima zbog organizovanja ilegalnog kockanja.

Na glavnom pretresu za pretnje i nasilje prema OK radiju 16. avgusta prošle godine izrekao je nove pretnje prema vlasnici i zaposlenima u ovom mediju, kao i prema drugim novinarima i sutkinji sa pretnjama da će „skršiti Vranje i Beograd“.

I pored toga što je Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija zabranila rad kladionicama u vlasništvu Dejana Nikolića, zbog počinjenih krivičnih dela koja ga diskvalifikuju za licencu, Upravni sud iz Niša je doneo odluku da se i pored svih presuda, omogući rad pomenutih kladionica.

U toku su još tri sudska procesa protiv Nikolića za pretnje, ugrožavanje sigurnosti i nasilje:
• Dejan Nikolić mesecima izbegava da prisustvuje završetku suđenja za pretnje koje je izrekao prema načelniku Policijske uprave u Vranju Igoru Živkoviću. Naredno ročište zakazano je za 31. jul.
• Istovremeno izbegava i suđenje za pretnje i nasilje prema devojci M.V. sa kojom je bio u vezi. Naredno ročište je zakazano za 10. jul.
• U februaru je Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo optužni predlog protiv Nikolića zbog ugrožavanja sigurnosti službenika Centralnog zatvora u Beogradu, a glavni pretres je zakazan za 26. oktobar.
Do sada je Dejan Nikolić šest puta osuđivan po krivičnom zakoniku presudama:
1. Osnovnog suda u Leskovcu 2014. godine na novčanu kaznu zbog krivičnog dela iz člana 352 (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
2. Osnovnog suda u Vranju iz 2015. godine na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog krivičnog dela iz člana 138. (Ugrožavanje sigurnosti);
3. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2019. godine zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
4. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2015. godine zbog krivičnog dela iz istog člana (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
5. Osnovnog suda u Nišu iz 2020. godine, zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
6. Osnovnog suda u Vranju 2022. za pretnje zaposlenima i vlasnici OK radija na 14 meseci zatvora. Nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru u Vranju.
Dejan Nikolić Kantar rođen je 1979. godine u Vranju, oženjen, otac troje dece.

Krajem avgusta ističe kazna od 14 meseci zatvora zbog prethodnih pretnji prema zaposlenima i vlasnici OK radija i zaziđivanja prostorija radija, a da pritom još uvek nije srušen objekat koji je nelegalno izgrađen.

„Moramo da odamo priznanje za veoma efikasni rad tužilaštva, policije i suda u Vranju, jer su optužnice i presude najefikasniji protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima. Međutim, ovi pomaci kao da se poništavaju nedelovanjem drugih institucija, lokalne samouprave u Vranju i Upravnog suda u Nišu. Time se šalje poruka da se kriminal, nasilje i pretnje isplate, jer se višestruko osuđivanom za kriminalna dela omogućava dalje neslućeno bogaćenje zasnovano na kriminalnim radnjama“, poručio je Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Matić dodaje da izrečene pretnje imaju neograničeno dejstvo koje se ne okončava dužinom zatvorske kazne. Moramo biti svesni dalekosežnog pogubnog uticaja pretnji i zastrašivanja, trajnog osećaja ugrožene bezbednosti ne samo onih kojima je optuženi pretio, već i svima koji su se suprostavili kriminalnim aktivnostima – od predstavnika policije do osoba koje su u nekom trenutku bile bliske sa Nikolićem.

„ANEM i Stalna radna grupa za bezbednost novinara, pokazali su koliko je važna solidarnost sa ugroženim medijima, ne samo na nivou saopštenja već i putem konkretnog angažmana u rasvetljavanju događaja koji dovode do nasilja i direktnog suprotstavljanja na terenu, kao i iskazivanjem konkretne solidarnosti i neposrednog prisustva u mestima u kojima se nasilje dešava, prateći sudske postupke do njihovog okončanja“, objasnio je Matić.

Novinarstvo treba da se bavi opstankom čovečanstva

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.