Vesti iz zemlje

11.07.2019. 23:21

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Još jedna tajna: Ministarstvo privrede krije memorandum sa MTU Aero Engines

Ministarstvo privrede odbilo je da dostavi Novoj ekonomiji memorandum o razumevanju potpisan 7. maja sa kompanijom MTU Aero Engines AG, pozivajući se na poverljivost podataka.

U obrazloženju se navodi da je članom 10 Memoranduma kojim je uređeno pitanje poverljivosti podataka, propisano da odredbe i uslovi Memoranduma, kao i celokupna diskusija, prepiska i pregovori u vezi sa ovim projektom ostaju strogo poverljivi i neće biti obelodanjeni od bilo koje strane bez prethodne pisane saglasnosti druge strane. 

Uz izuzetak, da svaka strana ima pravo da otkrije detalje memoranduma advokatima, računovođama i agentima i drugim savetnicima.

odbijanje MTU

Nova ekonomija je zbog odbijanja ministarstva uložila žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Podsećamo, navodni ulazak ove kompanije na srpsko tržište najavljen je početkom maja kao vrlo značajna investicija u visoke tehnologije. 

Naglašavanje predstavnika vlasti da je reč o visokim tehnologijama je važna činjenica budući da Vlada Srbije predviđena Anom Brnabić već neko vreme trpi kritike javnosti da se pozamašnim iznosima novca poreskih obveznika nekritički subvencionišu strane kompanije za manuelne, radno intenzivne poslove koji su u široj javnosti već poznati pod pežorativnom sintagmom „motanje kablova“. 

Reč je poslovima na kojIma se angažuju zaposleni nižih kvalifikacija za koje im sleduju ispodprosečne zarade. 

Sa druge strane, pretpostavlja se da bi u budućoj MTU fabrici u Srbiji radio obrazovaniji kadar koji bi i iznadprosečno zarađivao.

Podsećamo, organizacija CEVES na čelu sa bivšom guvernerkom i ministarskom  Kori Udovički utvrdila je da je Srbija od ekonomske krize 2008. do 2017. dala dve milijarde evra za privlačenje investitora. Na osnovu dosadašnje prakse možemo pretpostaviti da i nemačkoj MTU sleduju subvencije, bilo u vidu besplatnog građevinskog zemljišta za gradnju fabrike, i(li) u vidu novčanih podsticaja za novootvorena radna mesta.

Memorandum su 7. maja potpisali nemački ambasador Tomas Šib i ministar privrede Goran Knežević, u prisusutvu člana Upravnog odbora kompanije MTU Mihaela Šrajega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je tada najavio da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor, a da će se fabrika nalaziti u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi. Nije poznato da li je ugovor zaista i potpisan.

PROČITAJTE JOŠ: POLITIKA SUBVENCIJA: OD 10.000 DO 150.00 EVRA

Nemačka kompanija MTU Aero engines, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji. Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, prenal je RSE.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.