Foto: Nova ekonomija

JP Morgan: Dinar realno vrednovana valuta

Foto: Nova ekonomija
Srpski dinar je realno vrednovana valuta, a od ukupno analiziranih 25 valuta ekonomija u razvoju je samo još filipinski pezos bez razlika između cene na tržištu i procenjene vrednosti, navodi se u istraživanju JP Morgana.

Ta finansijska institucija je u svojoj analizi makroekonomskih prilika za 2020. godinu navela i da meksički pezos i peruanski sol beleže blago odstupanje od tzv. fer vrednosti.

Preostala 21 valuta pojedinačnih zemalja, kao i kompozitna mera svih posmatranih valuta zemalja u razvoj, okarakterisana je kao precenjena ili potcenjena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Model je baziran na kretanjima realnog efektivnog kursa koji uzima u obzir i kretanje inflacije, a u obzir se uzimaju i drugi pokazatelji koji daju makroekonomsku sliku jedne zemlje, poput produktivnosti, trgovinskih uslova, razlike u kamatnim stopama, spoljne i fiskalne ravnoteže.

Faktori koji su doprineli oceni JP Morgana, između ostalog, jesu rast produktivnosti i učešća investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP), viši priliv stranih direktnih investicija, smanjenje učešća spoljnog duga u BDP.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.