Vesti iz zemlje

28.04.2017. 19:00

Autor: Nova Ekonomija

JUBILEJ: Tri decenije eksploatacije uglja na Drmnu

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije obeležilo je tri decenije od početka eksploatacije uglja na Površinskom kopu Drmno, tokom kojih je iskopano 157,34 miliona tona lignita.

„Prethodnih 30 godina u Drmnu bile su svakodnevna borba sa prirodom za svaku tonu uglja i kubik jalovine jer je po hidrogeološkim uslovima to jedan od najkomplikovanijih kopova u Elektroprivredi Srbije. Ovo je važan jubilej za Kostolac, koji je sa 147 godina rudarske tradicije bio i ostao riznica industrije Srbije“,rekao je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS, na svečanosti u Kostolcu.

Mitrović je istakao da ugalj, uz primenu svih mera zaštite životne sredine, ostaje osnovni i neizbežni energent za proizvodnju električne energije u 21. veku i poželeo zaposlenima na kopu Drmno da u budućnosti imaju što manje povreda na radu i što veću proizvodnju.

„Površinski kop Drmno je tokom svog postojanja prošao nekoliko faza razvoja i modernizacije koje su doprinele, ne samo povećanju proizvodnih kapaciteta već ujedno doprinele da proizvodnja bude stabilna, predvidiva, kontinuirana i kvalitetna“,rekao je Ivan Tašić, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku TE-KO Kostolac. 

Drmno danas spada u red savremenih površinskih kopova i ima pet sistema za otkrivanje i jedan rudarski sistem za iskopavanje uglja sa kapacitetom proizvodnje od oko devet miliona tona uglja i 40 miliona tona jalovine godišnje.

Prve tone lignita na Drmnu iskopane su 30. aprila 1987. godine, godišnji rekord u proizvodnji uglja od 9,23 miliona ostvaren je 2011, a najviše jalovine proizvedeno je 2013. godine, ukupno 41,12 miliona kubika.

Na svečanosti je prikazan i film o Površinskom kopu Drmno, a postavljena je i izložba fotografija iz vremena izgradnje kopa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.