Vesti iz zemlje

30.12.2022. 09:00

NALED

Autor: Dimitrije Gašić

Kako da vaša inovacija postigne uspeh u 2023. godini?

Ilustracija, Paola Felix Meza

Ilustracija, Paola Felix Meza

Mnogo dobrih ideja nikada ne ugleda svetlost dana. Razlozi za tako nešto su raznoliki, ali dobru ideju ili inovativno rešenje više nije toliko teško pretočiti u stvarnost i postići uspeh. Koliko puta ste pomislili, kada čujete neku uspešnu priču: lako je njemu, on je imao podršku. I to je tačno, uz dobru podršku, sve je lakše i sve je moguće, pa čak i to da vas ideja lansira u zvezde.

 

Upravo to je ideja StarTech projekta, najvećeg programa podrške inovacijama i startap ekosistemu u Srbiji. Iz svega stoji kompanija Philip Morris International (PMI), a ceo program podrške realizuje NALED u saradnji sa Vladom Republike Srbije i niškom organizacijom ENCA.

 

426 aplikacija tokom dva ciklusa konkursa

57 ukupno dodeljenih grantova

29 dobitnika je iz Beograda

100.000 dolara iznosi najveći grant

3.000.000 dolara je vrenost granotva

 

Cilj je da se na ovaj način ubrza rast srpskih kompanija, da se ideje pretvore u dela. Ukoliko imate malo ili srednje preduzeće, ukoliko ste startap tim koji je tek na početku, StarTech vam omogućava da se prijavite za finansijsku podršku koja je na početku preko potrebna. Sredstva su bespovratna i kreću se u iznosu od 15.000 do čak 100.000 dolara.  Najvažnije je da ne ostanete “zaglavljeni” na samom početku i odustanete pre nego što je sve počelo.

 

Deluje primamljivo, što i jeste. Ako sada mislite: “ok, šta da radim s novcem kada ne znam kako da realizujem svoju ideju?”, ne brinite. Ovaj projekat predviđa, pored finansijske, i stručnu podršku kroz vaučere za 3.000 sati stručnih konsultacija, ali i saradnju sa akademskom zajednicom i istraživačkim centrima. A u čemu se ogleda tačno ta podrška? Na primer, saznaćete kako da registrujete patent, uskladite sve sa postojećim propisima, kako da proizvod ili uslugu koju pružate izvezete „napolje“, da primenite nove tehnologije.

 

Na kraju svega je novi početak. Vaša kompanija kreće u bolje i sigurno uspešnije poslovanje. Upoznaćete partnere na međunarodnim sajmovima, čućete iz prve ruke kako prevazići probleme, predstavićete svoj proizvod koji polako i sigurno postaje brend, te obezbediti dodatne izvore finansiranja.

 

Na putu transformacije tradicionalne ekonomije u digitalnu, nailazićete na konstantnu podršku stručnjaka. Najvažnije, da biste se prijavili za grant ne morate da prikupite hiljadu papira, da posetite dvesta šaltera ili da plaćate biznis konsultante za izradu plana. Dokumentacija je svedena na minimum, a dobijena sredstva možete trošiti kako za marketing i promociju, tako i za angažovanje drugih lica koji vam mogu pomoći. To nije praksa kada su neki drugi programi u pitanju, važno je spomenuti.

 

Ako sada mislite da je projekat namenjen samo kompanijama i startapovima iz Beograda, niste u pravu. Iako najveći broj grantova dolazi iz Beograda, tačnije 29, program podrške stigao je i do drugih gradova: u Niš deset, u Novi Sad devet, Čačak tri, ali i u Zrenjanin, Kraljevo, Suboticu, Bečej, Kragujevac, Jagodinu, Boljevac.

 

Pored veštačke inteligencije, a iz ove oblasti ima najviše grantova, program obuhvata široku lepezu i drugih oblasti: mašinstva, poljoprivrede, zdravstva, zaštite životne sredine, BioTech-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.