Kako do korona minimalca

Pexels

Vlada Srbije donela je uredbu o pogodnostima i direktnim davanjima subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažanja ekonomskih posledica izazvanih  bolešću COVID-19.  

Pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta u ukupnom iznosu od tri minimalne neto zarade ( tri puta 30.000 dinara) imaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, i mikro, mala i srednja preduzeća.

Ovo pravo mogu da ostvare u maju, junu i julu 2020. godine u iznosu koji se dobija kao proizvod broja zaposlenih sa punim radnim vremenom za čije je zarade i naknade zarada podneo Obrazac PPP-PD za obračunski period mart 2020. godine i iznosa osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine.

Broj zaposlenih  kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.

Broj zaposlenih iz  uvećava se i za broj zaposlenih sa nepunim radnim vremenom i to tako što se za svakog zaposlenog sa nepunim radnim vremenom ukupan broj zaposlenih uvećava srazmerno ugovorenom procentu angažovanja zaposlenog sa nepunim radnim vremenom u odnosu na puno radno vreme, a što se utvrđuje na osnovu podataka iz Obrasca PPP-PD za odgovarajući obračunski period.

Kori Udovički: Kasno je za minimalac u maju

Broj zaposlenih umanjuje se za broj zaposlenih za koje isplata zarade, odnosno naknade zarade, za obračunski period u celosti pada na teret drugih isplatilaca, a koje isplate imaju oznaku vrste prihoda (OVP) od 204 do 211 u Pravilniku o poreskoj prijavi za porez po odbitku.

Dva uslova, broj otpuštenih i dan zamrzavanja firme

Kompanije mogu da koriste  direktna davanja pod uslovom da počev od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Drugi uslov je da su preduzetnici, preduzetnici poljoprivrednici i preduzetnici paušalci registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine.

Prijava preko poreske prijave

Za pomoć se prijavljujee isto kao da tražite odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Dakle, pri popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavićete taj datum. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Pravno lice koje se opredeli da koristi fiskalne pogodnosti i direktna davanja podnosi praktično Pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima (dalje u tekstu:Obrazac PPP-PD) za prihode iz radnog odnosa posebno od Obrasca PPP-PD za prihode van radnog odnosa, tako da se na jednom Obrascu PPP- PD ne iskazuju zajedno prihodi iz radnog odnosa i prihodi van radnog odnosa.

Pravno lice koje se opredeli da koristi Fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz ove uredbe u Obrascu PPP-PD za prihode iz radnog odnosa za obračunski period – mesec za koji koristi fiskalne Pogodnosti i direktna davanja iz ove uredbe u polju 1.4. – datum plaćanja, unosi datum 04. januar 2021. godine.

Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovun penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Prema tumačenju portala Pausal.rs, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će svi preduzetnici paušalci koji ispunjavaju uslove biti automatski prijavljeni za korišćenje ovih mera s obzirom da ne podnose poresku prijavu PPP-PD.Privredna komora i Ministarstvo finansija najavili su da će svaki dan objavljivati odgovore na pitanja koja im se upute u vezi ovih mera.

Detaljno uputstvo objavljeno na sajtu PKS

Isplata se vrši na namenski račun

Isplata direktnih davanja vrši se sa posebnog namenskog računa otvorenog za tu namenu kod Ministarstva finansija – Uprave za trezor,  na osnovu dostavljenih podataka u elektronskom obliku od Ministarstva finansija – Poreske uprave.

Radi isplate direktnih davanja privrednom subjektu otvara se poseban namenski račun – isplata direktnih davanja – COVID-19 kod banke koja u momentu stupanja na snagu ove uredbe vodi tekući račun tog privrednog subjekta.

Privredni subjekti koji u momentu stupanja na snagu ove uredbe imaju otvorene tekuće račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. aprila 2020. godine, putem elektronskih servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren poseban račun iz tog stava.

Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije podatke u elektronskom obliku, na osnovu kojih banka otvara poseban račun. Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi Narodna banka Srbije pri dostavljanju ovih podataka, a koji ne može biti duži od sedam dana od dana kada su banci dostavljeni ti podaci, a najkasnije do 30. aprila 2020. godine.

Sredstvima na posebnom računu raspolažu lica čiji su potpisi deponovani radi raspolaganja sredstvima s tekućeg računa iz tog stava, odnosno lica koja na osnovu drugog dokumenta imaju ovlašćenje za raspolaganje sredstvima na tom tekućem računu.

Sredstva na posebnom računu  izuzeta su od prinudne naplate u smislu propisa kojima se uređuje prinudna naplata, osim po nalogu Poreske uprave za izvršenje prinudne naplate radi izmirenja novčanih obaveza privrednog subjekta u slučaju gubitka prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (24)

 • Sladjan dejkovic

  Ija bih da pitam otvorio Sam novi racun 23.04.2020 U komercijalnoj banci za svi je imala uplata pauselac za mene nije ja Sam iz SURDULICE TAKSISTA SLADJAN DEJKOVIC PR.LUKA PREVOZ.molim Ako neko zna nek Mi se Javi ili me uputi sta da radim.hvala unapred

 • Vesna Panic

  Otvorila sam racun u banci 28 aprila jer je prethodni bio ugasen, da li imam pravo na pomoc

 • Dejanov web

  Ja nisam dobio sredstva iz direktnih davanja iako imam namenski račun i uredno prijavljenu zaradu. Molim ako je neko u istoj situaciji a rešio je (ili ne) problem neka mi se javi - tražite Dejanov web u Google, hvala.

 • Slavisa Savic

  Otvorio sam racun u banci 08.05.2020 god...iz razloga sto nisam znao da mi je prethodni racun ugasen ......da li sam izgubio pravo na pomoc zbog vremenskog ogranicenja prijavljivanja?

 • verica

  Ja sam preduzetnik paušalac prijavljena radionica mi je dodatna delatnost i zanima me da li imam pravo na bilo kakavu naknadu zbog ovih vanrednih uslova...minimalac ili bilo šta..radionica nije radila nisam bila u mogućnosti

 • Vesna

  Da li za prijavljene radnike u maju mogu dobiti minimalac

 • Danijela

  Ja sam prijavljena imam kozmetici salon. Kako da se prijavim za minimalac

 • Margita

  Ja nisam dobila pomoć od države,zašto?

 • sladja

  imam jednog prijavljenog radnika 30.04.2020 jer imama pravo na minimalac za maj i jun

 • Jovana

  Da li nakon uplate novca za, u mom slucaju, 5 radnika, ja moram radnicima te pare da prosledim, iako je firma radila tokom vanrednog stanja?

 • Bosko Miskovic

  Ja sam preduzetnik pausalac SZR., bez zapislenih radnika... kakva je procedura za dobijanje pomoci drzave, i da li mi automatski sticemo pravo za naknadu, posto ne podnosimo ppp pd obrazac? Odgovor: Dobićete automatski. Banka će vam otvoriti namenski račun i trebao je već o tome da vas obavesti. Sve najbolje

 • Genijalno rešenje

  Znači moj poslodavac-kapitalista će dobiti pomoć jer je njemu potrebna. Mi radnici smo umesto plate juče dobili minimalac, a našu platu će jadni poslodavac-kapitalista da uzme sebi jer je tako u mogućnosti iako radimo bez pauze u sve tri smene pa čak i za prvi maj. Neka onda on glasa za onog diktatora koji je izmislio ovu pomoć, a ne mi radnici jer on ima koristi od ove pomoći a njegov glas je važniji od naših 150 glasova

 • zoran

  Preduzetnik sam pausalac i jedini zaposleni....sta da treba da uradim? Pozz!

 • milan

  penzioner sam imamam paušalnu el.montersku radnju plaćam PIO i Porez ukupno preko 20000 din /mescno jedini sam zaposlen i vlasnik imamli pravo na 3 minimalca

 • Vera

  Otvorila sam trgovinsku radnju u februaru . Nisam se opteredelila za isplatu ličnog dohodak. Da li treba da podnesen prijavu za minimalac ili vi biti automatski prijavljena za korištenje ovih mera ? Da li je moguće koristiti i neku kreditnu liniju kao pomoć u vanrednoj situaciji?

 • natasa

  Pausalac sam, vlasnik firme i jedina zaposlena ,pa me zanima da li imam pravo na minimalac i kako da se prijavim, odnosno sta mi je potrebno ?

 • Zoran

  Ja sam pausalac i jedini zaposlen kako prijaviti za minimalac pomoc drzave

 • Ljiljana

  Moj zet je preduzetnik -pausalac i jedini je zaposlenaiu svojoj firmi, tj vlasnik. Da li imam pravo na minimalac i kako da se prijavim tj. sta je potrebno za pausalce ?

 • Ljubisa

  Postovani, ja sam preduzetnik/pausalac/taksista aktivan jos u radnom odnosu a i penzioner sam. sa minimalnom penzijom 16000 din.Placam uredno obaveze (pio+porez na dohodak) zbog godinastarosti mi je uskraceno da radim za vreme vanredne situacije, i koliko sada vidim da ja nemam pravo na minimalac za 3 meseca.Smatram da sam ostecen ,em ne radim a moram obaveze izmiriti nebitno da li idem u reprogram, Hvala!

 • Mila

  Ja sam preduzetnik -pausalac i jedina sam zaposlena u svojoj agenciji, tj vlasnik. Da li imam pravo na minimalac i kako da se prijavim tj. sta je potrebno za pausalce ?

 • Gordana

  Ako firma obracuna pune plate radnicima, recimo za mart, i naravno odlozi placanje poreza i doprinosa za 04.01.2021. godine, a istovremeno se prijavi za davanja minimalca za radnike, da li se obracunavaju i placaju dodatni porezi i doprinosi na ovu bespovratnu pomoc minimalca? Dakle, da li se na bespovratna sredstva za minimalac radnika obracunavaju i placaju porezi i doprinosi od strane preduzeca ciji su radnici?

 • Jadranka

  Interesuje me da li je moguce da se aplicira za bespovratna sredstva a da se istovremeno ne vrsi odlaganje placanja poreza i doprinosa, i na koji nacin? Hvala Draga Jadranka, ima jos mnogo nedoumica i neresenih pitanja. Prrtpostavljamo da ce biti dodatnog tumacenja ministarstva u narednim danima.

 • Bora

  Potpuno nejasno objasnjeni uslovi, i pausalci ne koriste prijavu oko placanja doprinosa, oni zato i jesu pausalci. Molim Vas da revidirate tekst i upotpunite nacin apliciranja za preduzetnike-pausalce. Postovani Boro, hvala na pitanju, ali tako stoji u objasnjenju ministra. Treba proveriti kakve su mogucnosti u poreskom sanducetu. https://pks.rs/vesti/privrednici-tokom-vikenda-poceli-da-se-prijavljuju-za-program-ekonomskih-mera-2575

 • Nikola

  Firme se za ovu meru prijavljuju preko neke poreske preijave. Paušalci ne koriste tu prijavu, pa kako će se oni prijaviti?

Vidi sve komentare (21)