Vesti iz zemlje

01.12.2022. 09:23

Klima 101

Autor: Nova ekonomija

Kako krave mogu da ublaže klimatske promene

Foto: Nova ekonomija

Stočarska industrija dosta utiče na globalne emisije metana, gasa sa efektom staklene bašte mkoji doprinosi klimatskim promenama. Rešenje za smanjenje njegovog ispuštanja u atmosferu je  u upotrebi nutritivnih dodataka za krave.

Kako piše Danijela Kirovski, redovni profesor Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, kravama u ishrani i varenju hrane mogu da pomognu braon morske alge, beli lik ili tanini.

„Uz njihovu pomoć, moguće je modulirati metabolizam na način da se promeni sastav mikroorganizama u pravcu smanjenja emisija metana, ali da se istovremeno poveća sinteza ključnih prekursora za sintezu proizvoda kao što je mleko, bez ugrožavanja zdravlja životinja“, objašnjava Kirovski.

Prema jjenim rečima, glavni razlog sinteze metana u buragu (jedan deo želuca kod krava) je neutralisanje proizvedenog vodonika koji se stvara tokom razlaganja biljne hrane, jer bi njegov višak narušio zdravlje krava.

„Međutim, ukoliko se preuzimanje vodonika preusmeri na one metaboličke puteve koji su uključeni u sintezu mleka, a to je, na primer, sinteza propionata (kiselina bez jednog vodonikovog jona), onda se ostvaruje osnovni cilj smanjenja emisije metana ali uz povećanje stočarske proizvodnje“, dodaje se u tekstu.

Mlekari u bankrotu, problemi sa državom i otkupljivačima

Kako se dodaje, rezultate takvih istraživanja neophodno jeizmeriti, ali dodaje se da merenje metana koji emituju krave zapravo uopšte nije jednostavan poduhvat.

Procenjuje se da se u Sjedinjenim Državama, gde stočarska industrija broji nešto preko 90 miliona krava, direktno iz digestivnog trakta krava godišnje emituje oko 6,25 miliona tona metana, moćnog gasa staklene bašte.

Slična brojka važi i za Evropsku uniju, gde je utvrđeno da se emituje nešto preko 6,6 miliona tona ovog gasa.

To nisu zanemarljive brojke jer je stočarska industrija uopšte odgovorna za 21,3 odsto svetske antropogene emisije metana, pri čemu se između 90 i 95 odsto metana koji potiče sa farmi krava oslobađa prevashodno – podrigivanjem.

U Srbiji, za ovaj važan izvor emisija metana ne postoje podaci, iako domaća stočarska industrija, po poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, broji oko 860.000 goveda.

Nestašica mleka, rezultat lošeg odnosa prema stočarima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.