Vesti iz zemlje

05.10.2023. 11:28

Autor: MIVUS

Kako pravilno rekonstruisati ili izgraditi energetski efikasne objekte

Izolacija od mineralne vune smanjuje gubitke energije i čuva živote i imovinu od požara

Foto: MIVUS

Poskupljenja nafte, struje i gasa, manja dostupnost energenata iz Rusije – menjaju energetsku politiku Evropske Unije, ali i Srbije. Evropski talas rekonstrukcije starih zgrada, zbog poboljšanja njihove energetske efikasnosti, preliva se i do nas.

Država je započela nekoliko projekata subvencionisanja stanara koji žele da „utople“ fasade svojih kuća ili zgrada, a takvih poduhvata će biti sve više. Međutim, da li imamo informacije i znanja koja će nas pripremiti za pametnu i efikasnu rekonstrukciju naše imovine?

Dobra izolacija je i protivpožarno bezbedna

Stanari su skloni da izaberu najjeftinije rešenje, ne vodeći računa o bezbednosnim aspektima rekonstrukcije, dok majstori i instalateri pribegavaju najjednostavnijim rešenjima. Izgradnja novih objekata kao i rekonstrukcija postojećih primenom zapaljivih izolacija na fasadama, povećava opasnost od požara na energetski efikasnim ili saniranim zgradama.

Početkom jula na beogradskom Dedinju je u noćnim satima izbio takozvani „udarni“ požar na fasadi – zapaljeni parkirani automobil je proširio požar na dve zgrade u blizini. Vozilo je prenelo plamen na izolaciju fasade trospratnice, koja je evidentno bila zapaljiva, i samo je brzom reakcijom vatrogasaca sprečena tragedija. Načinjena je znatna materijalna šteta a evakuisana su dva ulaza, srećom bez žrtava.

Protivpožarne barijere na fasadama su ključna zaštita stanara i njihove imovine – da je na objektu izvedena fasadna protivpožarna zaštita od pojasa mineralne vune u nivou svakog sprata, kao što regulativa i nalaže, ovaj požar bi zahvatio samo najniži nivo fasade objekta i ne bi se dalje širio. Naravno, da je cela fasada izrađena od mineralne vune, požar bi se sam ugasio i stanari bi imali samo obavezu estetske rekonstrukcije fasade farbanjem.

 

Zakoni postoje ali…

Dušan Korunoski, sekretar Udruženja Mineralnih Vuna Srbije – MIVUS se pita: „Požar na Grenfel kuli 2017 u Londonu je odneo više od 70 žrtava, da li mi moramo da čekamo na takav slučaj ili možemo da reagujemo preventivno? Primena protivpožarnih barijera od mineralne vune na fasadama i u izolaciji krovova smanjuje štetu na objektu i opasnost po stanare. Za određene visine objekata protivpožarne barijere su obaveza prema postojećoj regulativi, ali se to ne poštuje uvek.

Fasade i krovovi sa termoizolacijom od mineralnih vuna zaustavljaju požar, čuvajući živote stanara i njihovu imovinu, a i posao protivpožarnih jedinica na gašenju požara je lakši“, dodaje arhitekta Korunoski. „Požar u Tirani od pre par nedelja je ilustrativan primer kako i najskuplji objekti mogu biti opasni po život: https://mivus.rs/pozar-u-novom-soliteru-u-tirani/“.

Država mora da pojača nadzor nad izvođenjem novih i rekonstrukcijom postojećih objekata, ističu u MIVUS-u. Ona mora paziti da nas poboljšavanje energetske efikasnosti, ne košta ljudskih života i imovine. Usled neznanja stanovništva i zbog nedovoljnog broja zaposlenih na državnim poslovima kontrole projekata i izvođenja, veliki broj postojećih zgrada se gradi i renovira bez protivpožarnih barijera, koje su obavezne po zakonu.

Pozitivan signal u ovoj situaciji daje najava Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbija da će zaposliti 50 protivpožarnih inspektora preventivne zaštite. Nadamo se da će novozaposleni sprečiti nebezbednu gradnju i rekonstrukcije bez poštovanja protivpožarnih zakona i pravilnika.

Za sve dodatne informacije o pravilnoj izolaciji pogledajte www.mivus.rs

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.