FOTO: Pixabay

Kako se Srbija „bori“ protiv pranja novca

FOTO: Pixabay

Samo 15 odsto krivičnih prijava za pranje novca u Srbiji podnetih od 2008. do 2017. dobilo je epilog na sudu, a oni koji su osuđeni dobijali su simbolične presude, prema analizi Balkanske istraživačke mreže BIRN.

Najduža zatvorska kazna za pranje novca iznosila je tri godine a najkraća tri meseca, a najkraća tri meseca. Od novčanih kazni najveća je iznosila pet miliona a najmanja 10.000 dinara.

Finansijska forenzičarka Miroslava Milenović rekla je za BIRN da je pranje novca posledica delovanja organizovanih kriminalnih grupa, jer je potrebno da se novac od prodaje narkotika, trgovine ljudima ili oružjem uvede u legalne tokove i da su sve takve aktivnosti uvek povezane sa onima koji su na vlasti.

„Činjenica da ovde nema presuda prema viskopozicioniranim zvaničnicima pokazuje da se pravosuđe bori samo protiv onih koji su ’prali’ sitan novac. To nam govori da ono što vidimo da se dešava u realnosti i zbog čega je Srbija loše ocenjena u borbi protiv korupcije ne nalazi svoje ishodište na sudu", kaže Milenović.

Zbog problema u ovoj oblasti Srbija je bila na "sivoj listi" Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma (FATF) od februara 2018. do juna ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

BIRN: Firme povezane sa Orbanom, Vučićem i Brnabić rade uličnu rasvetu širom Srbije

BIRN-ova analiza o borbi Srbije protiv pranja novca u proteklih deset godina zasniva se na podacima Viših javnih tužilaštava i Viših sudova dobijenih preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja

Tokom 10 godina za koje su sakupljeni podaci, podneto je 567 krivičnih prijava za pranje novca, a tužilaštvo je odbilo 62 prijave.

Doneto je 77 presuda za 102 optužene osobe, a apelacioni sudovi su mahom potvrđivali prvostepene presude.

Najveći broj slučajeva – skoro polovina – okončani su tako što su okrivljeni sklopili sporazume o priznanju krivice. Od 45 osoba koje su sklopile sporazum, čak 33 odnosi se na jednu organizovanu kriminalnu grupu koja je uhapšena 2010. godine.

Pored tih 45 okrivljenih koji su sklopili sporazume, još 28 osuđeno je za pranje novca. Za gotovo jednak broj donete su oslobađajuće presude - za 29 osoba.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara