Foto: Nova ekonomija

Kao u Velikom bratu: Beograd pod 1.000 kamera

Foto: Nova ekonomija
Akcija postavljanja 1.000 kamera na 800 lokacija u Beogradu nedavno je pokrenuta, a ovaj poduhvat MUP je najavio još prošle godine, piše Blic.

Kamere će beležiti saobraćajne prekršaje vozača, a deo njih koristiće se i za izvršenje zadataka MUP-a. 

Prema rečima stručnjaka, ovi uređaji biće znatno moderniji nego oni na koje smo do sada navikli, te će moći bez problema da očitavaju brojeve sa registarski tablica.

Kako je svojevremeno rekao direktor policije, Vladimir Rebić, deo kamera namenjen je za otkrivanje saobraćajnih prekršaja, poput prolaska na crveno svetlo, nekorišćenje pojasa, upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje i nepropisnog prestrojavanja.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da će fokus biti najviše usmeren na sprečavanje najtežih krivičnih dela, posebno onih koje najviše uznemiravaju građane.

Rebić je tada najavio da će kamere biti postavljene sukcesivno, najpre u junu na 50 mesta, potom u septebru na 200 lokacija, dok će ih do kraja godine biti na 400 mesta u Beogradu.

Podsećamo, kako je ranije prenela Nova ekonomija, kompanija Huavei je na svom portalu objavila da će upravo ona obezbediti kamere za nadzor u Beogradu, iako su SAD i Nemačka upozorile na opasnost od saradnje s kineskim tehničkim gigantom za koji sumnjaju da špijunira druge države.  

Huawei, koja je na upozorenja SAD i Nemačke odgovorila da će "otići tamo gde ih žele", očigledno  misleći i na Srbiju, bez problema je saopštila detalje saradnje na svom sajtu u okviru studije slučaja sa detaljnim informacijama o postavljanju kamera za video nadzor u Beogradu i saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.  

Više o saradnji, kao i o studiji slučaja možete pročitati OVDE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara