Vesti iz zemlje

01.08.2022. 16:07

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Kazne i penali koštali MUP preko 20 miliona evra u 2021. godini

Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova  je u 2021. godini potrošilo 2,4 milijarde dinara (oko 20,5 miliona evra) za novčane kazne i penale po rešenju sudova. 

Najveći deo rashoda na ime novčanih kazni i penala, izvršen je iz radnih sporova, i to u iznosu od 1,18 milijardi dinara. To je 49 odsto ukupnih rashoda na ime novčanih kazni, piše u analizi finansijskih izveštaja MUP-a za 2021. godinu koju je izvršila Državna revizorska institucija. 

„U postupku revizije izvršen je uvid u dokumentaciju koja se odnosi na prinudnu naplatu sa računa Ministarstva, na ime: radnih sporova, naknade materijalne i nematerijalne štete, troškova izvršenja parničnog postupka“, piše DRI. 

Na namenu „naknada štete“  sa računa MUP-a je otišlo 195,9 miliona dinara, za „troškove izvršenja parničkog postupka“  51 milion dinara, za „dobavljače“ 48,5 miliona dinara.

„Prinudna naplata bez dokumentacije“ ukupno je iznosila 900 miliona dinara, dok je pod stavkom „ostalo“, u okviru kazni i penala,  izvršeno 32,2 miliona dinara.

Izvršeni rashodi na ime novčanih kazni i penala po rešenju sudova, prema nameni (u hiljadama dinara): 

Izvor: Printskrin/Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja MUP-a

Zašto je Srbija platila milijardu evra za izgubljene arbitraže i penale
Milijardu evra bačeno na kazne i penale

U poslednjih deset godina Republika Srbija je iz budžeta isplatila oko milijardu evra za kazne i penale, pisala je ranije Nova ekonimija. 

Pored odšteta po osnovu međunarodnih privrednih arbitraža, u „kazne i penale“ spadaju i odštete po presudama domaćih sudova, a pored inevesticionih postoje i radni i drugi sporovi gde Srbija izmiruje odštetu povređenoj strani.

Samo ove godine na ime kazni i penala u budžetu je predviđeno 280 miliona evra.

Gledano prema računu sa kog se isplaćuju kazne i penali, najviše ih je planirano sa računa Ministarstva finansija, 140 miliona evra (bez onih 80 miliona evra za restituciju), sa računa sudova zajedno sa Ministarstvom pravde oko 30 miliona evra, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) 10 miliona evra i Ministarstva odbrane sedam miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.