Vesti iz zemlje

26.05.2022. 15:45

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Kilo kristal-šećera 89,99 dinara, zabranjen izvoz dela drvne građe

Nova ekonomija/Katarina Baletić

Vlada Srbije danas je odlučila da ograničena cena šećera od kilogram ostaje 89,99 dinara, kao i da zabrani izvoz „drvnih sortimenata“, odnosno pojedinih tipova drvne građe, među kojima se nalaze trupci različitih vrsta. Privremena zabrana izvoza drvnih sortimenata od „bitne važnosti“ za Srbiju trajaće 60 dana, a tačne vrste drveta koje podležu ovoj zabrani će verovatno biti poznate nakon objavljivanja novog Službenog glasnika.

„Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta“, piše u saopštenju. 

Kako se navodi na sajtu JP „Srbijašume“ drvne sortimente tog preduzeća čine tehničko i prostorno drvo. 

Tehničko drvo čine trupci (razvrstani po klasama i odgovarajućim prečnicima, kao i nameni) različitih vrsta lišćara (bukva, hrast, jasen-brest, euroameričke topole, domaća topola i vrba, breza, javor, domaći i crni orah, voćkarice, bagrem, lipa i joha, cer, grab, klen i kesten) i četinara (jele-smrče, belog i ostalih borava), rudničko drvo, tanka oblovina, stubovi za vodove, obla građa za krovne konstrukcije.

Prostorno drvo čine tehnička oblica i cepanica (hrast, ostali tvrdi i meki lišćari i četinari), celulozno drvo i drvo za drvene ploče (tvrdi i meki lišćari i četinari), ogrevno drvo tvrdih i mekih lišćara i četinara odgovarajućih klasa, piše na sajtu. 

Međutim u saopštenju Vlade se ne navodi na koje se „drvne sortimente“ odnosi zabrana izvoza, pa će detalji verovatno biti poznati po objavljivanju uredbe u Službenom glasniku. 

Vlada je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, piše u saopštenju Vlade. 

Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma.

„Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima“, piše u saopštenju.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Na sednici je doneta i odluka kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

„Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendenciju daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji“, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.