Srbija

03.12.2013. 09:49

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kina u jugoistočnu Evropu ulaže 100 milijardi dolara

Srbija

03.12.2013. 09:49

Kina je spremna da poveća fond za ulaganja u region jugoistočne Evrope sa 10 na 100 milijardi dolara, kaže ekonomski ataše Ambasade Kine u Srbiji Džulijan Či.
Postoji velika šansa da se poveća sadašnji odobreni iznos, od 10 milijardi dolara, za kineska ulaganja u regionu, ako se taj novac potroši i ako bude dovoljno projekata, jer ta suma nije ograničena i fleksibilna je, izjavio je Či agenciji Tanjug, posle otvaranja prvog kinesko-srpskog biznis foruma „Ekonomija i trgovina – šansa za razvoj“.
„Hoćemo da ulažemo u sve oblasti privrede u Srbiji, ali od srpske vlade i srpskih kompanija zavisi da li će te investicije biti realizovane“, istakao je Či. 
On je naglasio da je Srbija u poslednje vreme mnogo napredovala u privlačenju kineskih investicija, jer već imamo tri-četiri velike kineske investicije u Srbiji, što nije uspela nijedna od zemalja u regionu. 
„Postoji još više šansi – koliko god hoćete, ali to ne zavisi od nas“, rekao je Či i ponovio da od srpskih vlasti i kompanija zavisi da li će te kineske investicije biti sprovedene. 
U Srbiji su u toku kineske investicije na izgradnji mosta Zemun-Borča, ulaganja na deonici auto-puta na Koridoru 11, ulaganje u novu termoelektranu Kostolac B3 i u planu su zajedničke investicije u modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, rečeno je na forumu. 
Či je najavio da su kineski investitori zainteresovani da odmah ulažu u izgradnju termoelektrane Nikola Tesla (TENT) B3 u Obrenovcu i da se pregovori vode već godinu i po i dodao da od EPS-a i Ministarstva energetike zavisi da li će to biti dogovoreno. 
Razgovori još nisu završeni i treba rešiti još nekoliko sitnih detalja, kako bismo našli rešenje za izgradnju termoelektrane u Obrenovcu, rekao je Či. 
On je naglasio da su kineske kompanije ozbiljno zainteresovane i za ulaganje u izgradnju Kanala Morava i ponovio da od Srbije zavisi da li će taj projekat realizovati kroz koncesiju, kroz direktno investiranje ili iz kredita, za šta bi trebale odgovarajuće garancije. 
Či je podsetio da je kineska kompanija „Čajna gezuba korporejšn“ već finansirala izradu studije izvodljivosti za Kanal Morava. 
Govoreći o kineskoj kompaniji koja se prijavila za privatizaciju Vršačkih vinograda, Či je kazao da nadležni organi treba da sednu i direktno razgovaraju kako bi rešili sve nejasnoće i napomenuo da su najbolji sagovornici za to pitanje ministar privrede Šaša Radulović i Agencija za privatizaciju. 
On je, međutim, naglasio da je kineska kompanija uradila sve u skladu sa važećim srpskim zakonima.

„Srbija bi bila dobar centar za kineske investicije“

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović naglasio je da su za Srbiju kineske investicije veoma važne i da je značajno to što kineske kompanije biraju baš Srbiju za partnera u regionu. 
„Za nas je važno da imamo što više partnera, a kineski partneri su dobrodošli u Srbiju“, rekao je Vesović i naglasio da bi Srbija bila dobar logistički centar za sve kineske investicije u regionu. 
Kini je, s druge strane, veoma važno da zauzme poziciju u Srbiji, pre ulaska zemlje u Evropsku uniju, dodao je Vesović. 
On je ocenio da je most Zemun-Borča simbol nove faze ekonomskih odnosa Srbije i Kine. 
Kina je treći trgovinski partner Srbije po uvozu, koji godišnje iznosi oko 1,5 milijardi dolara, dok je izvoz iz Srbije u Kinu samo oko 20 miliona dolara, što je logično, jer je kinesko tržište konkurentno i Srbija tamo teško može nešto da proda, naveo je Vesović. 
Problem u izvozu u Kinu su potrebne količine i cene proizvoda, ali i dostizanje poželjnog nivoa konkurentnosti srpske robe, rekao je Vesović i naveo da od 1,5 milijardi od uvoza, samo oko 400 miliona je roba kineskih proizvođača, dok ostatak čine svetski brendovi, koji se proizvode u Kini. 
Vesović, koji je pozvao kineske investitore da ulažu u Srbiju, naveo je da se od kineskih investicija u Srbiji najviše očekuju ulaganja u poljoprivredi, energetici, metalskoj, elektro, IT i hemijskoj industriji, ukazavši na povoljnosti koje ulagači mogu imati u slobodnim industrijskim zonama širom Srbije.

„Srbija ima proizvode za kinesko tržište“

Kina je zainteresovana za produbljivanje privredne saradnje sa Srbijom, potvrdio je i predstavnik odeljenja za spoljnu trgovinu kineskog Ministarstva trgovine Nan Đijang, koji je ocenio da su ti odnosi već prilično dobri između dve prijateljske zemlje i da u Srbiji već dugo rade mnoge kineske kompanije. 
Kina je jedno od najvećih svetskih tržišta, a Srbija ima dosta proizvoda čiji bi plasman na kinesko tržište bio dobrodošao, kao što su mesni proizvodi i prerađevine od mesa, voće i drugi prehrambeni proizvodi, naveo je Đijang. 
On je ukazao da je srpsko-kineski forum dobra prilika za direktnu (B2B) komunikaciju kompanija dve zemlje, posebno malih i srednjih preduzeća, čiji će predstavnici održati sastanke, kako bi ugovorili konkretne poslove.
Predstavnici PKS su, odgovarajući na pitanja novinara na forumu, istakli da, kada je reč o izdavanju fiskalnih računa, ta pravila važe i za kineske kao i za sve ostale kompanije na srpskom tržistu, dok su kineski predstavnici izrazili očekivanje da kineske kompanije poštuju srpske zakone i procedure. 
Kinesko-srpski biznis forum održava se u organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine u saradnji sa Belmaks centrom, radi daljeg razvoja ekonomskih i trgovinskih odnosa između dve zemlje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.