FOTO: Nova ekonomija

Kineski investitor u fabriku guma postao sponzor srpskog fudbala

FOTO: Nova ekonomija

Kineska kompanija Šandong Linglong koja stoji iza gradnje kontroverzne fabrike guma u sred plodnih oranica Vojvodine, u Zrenjaninu, postala je trogodišnji sponzor srpske fudbalske lige.

Kako je objavio Danas povodom večerašnjeg starta 14. fudbalskog prvenstva, Srpska Superliga i Prva liga od ove sezone nosiće ime  upravo po ovoj svetskoj kompaniji za proizvodnju guma - Linglong Tajer Superliga Srbije. 

Ugovorom o naslovnom sponzorstvu između zajednice klubova  SLS/PLS i kompanije iz Šandonga predviđena je trogodišnja finansijska podrška u iznosu od 1,26 miliona evra odnosno 420.000 evra na svakih godinu dana.

Podsećamo, građani Zrenjanina predvođeni lokalnom organizacijom Građanski preokret, već nekoliko meseci ukazuju na, blago rečeno, sporne momente u vezi sa izgradnjom fabrike guma u Zrenjaninu. 

Najpre, duže od tri meseca Republička direkcija za imovinu Republike Srbije skriva ugovor kojim je Srbija, prema zaključku Vlade, poklonila 96 hektara zemljišta kineskoj kompaniji Linglong čija je vrednost najmanje osam miliona evra. 

Što je još važnije za celokupnu javnost Srbije,  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ne poseduje  studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma. 

Na zahtev Građanskog preokreta Sekretarijat je, tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju niti mu je studija dostavljena.

Kako je saopštio Građanski preokret, prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska. Organizacija je na uvid stavila odgovore ministarstva i gradskih vlasti u kojima se navodi gore navedeno.

Studija o uticaju na životnu sredinu je važna jer se desetinama kilometara, sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma, na banatskim oranicama proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu.

Građanski preokret je ranije upozorio da Zrenjanin takođe nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog budućeg kineskog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. 

Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode.

Postavljanjem kamena temeljca 30. marta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započeti   suradovi na izgradnji te fabrike, a najavljena je proizvodnja trinaest miliona automobilskih guma godišnje. 

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SRBIJA DOBIJA OD FABRIKE GUMA?

SVE KONTROVERZE KINESKE FIRME KOJA GRADI PUTEVE PO SRBIJI 

KINEZI DOBILI NJIVE A KATEGORIJE DA PROIZVODE GUME 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.