Vesti iz zemlje

06.10.2023. 08:00

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Kineski Minth širi proizvodnju u Srbiji, praviće i delove za autobaterije u Šapcu

Preduzeće već oglasilo Studiju uticaja za novi pogon

Pixabay

Kinesko preduzeće „Minth Automotive Europe“ d.o.o, koje se bavi proizvodnjom autodelova, podnelo je kao nosilac projekta Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, zbog izgradnje svog novog pogona u Šapcu. Ta kompanija želi da izrađuje aluminijumska kućišta i delove kućišta za baterije za električne automobile.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine, studija je podneta za Proizvodni pogon MINTH, sa pratećim objektima i infrastrukturom proizvodni objekat, postrojenje za tretman tehnološke otpadne vode, skladište hemikalija, skladište otpada, kotlarnice, u katastarskoj opštini Majur, na području Grada Šapca.

Prema podacima objavljenim u studiji, ukupna bruto izgrađena površina objekata na parceli iznosi 84.736,53 kvadrata.

Uvid u podnetu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu se može izvršiti u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine, Omladinskih brigada br. 1, soba 426, svakog radnog dana od 11-14 časova, kao i na službenom sajtu ministarstva.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu predmetne Studije svakog radnog dana i u prostorijama Grada Šapca, u roku od 20 dana od objavljivanja obaveštenja.

U skladu sa članom 4. stav 2. i sa članom 6. gore pomenutog pravilnika, primedbe i mišljenja na Studiju se podnose u pisanom obliku i dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine, ul. Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Javna rasprava i prezentacija predmetne Studije biće održana u prostorijama Grada Šapca, dana 27.10.2023. godine sa početkom u 12 časova.

„U kompleksu će se godišnje proizvesti oko 760.000 jedinica proizvoda, koje predstavljaju delove aluminijumskog kućišta za baterije ili samo kućište za bater iju čija je primena u automobilskoj industriji“, dodaje se u tekstu.

Kako se objašnjava, kućište za baterije nalazi se u šasiji automobila i predstavlja jedinicu za opterećenje i zaštitu akumulatorskih sistema za napajanje savremenih električnih vozila.

„Nastaje kao kombinacija aluminjumskih delova nastalih procesom ekstruzije, bušenjem. U okviru proizvodnog kompleksa proizvodiće se aluminijumski profili različitog oblika za automobilsku industriju“, piše u studiji.

Kako je prenela Nova ekonomija, kineske kompanije u Srbiji u koje spadaju i one koje posluju u automobilskoj industriji i u koju spada i kompanija Minth Automotive Europe, u prvih šest meseci ove godine zabeležile su rast izvoza.

Minth je svoj prvi pogon u Šapcu otvorio u martu 2022. godine, investicija je koštala 50 miliona evra.

Kako je u januaru 2022. godine preneo portal Plutonlogistics, gradonačelnik Šapca je tada izjavio da će u tom prvom pogonu biti zaposleno 170 radnika.

Minth grupacija bavi se dizajnom, proizvodnjom i prodajom delova karoserije, ukrasnih i dekorativnih delova putničkih vozila, krovnih nosača i drugih povezanih automobilskih delova, sa proizvodnim bazama u Kini, SAD, Nemačkoj, Meksiku, Tajlandu, Češkoj i Srbiji i tehničkim centrima lociranim u Kini, Nemačkoj, Severnoj Americi i Japanu.

Izvoz robe u prvih šest meseci 14,6 milijardi evra, kineske kompanije vodeći izvoznici

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.