Srbija

08.10.2020. 12:31

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kineskoj fabrici guma zemljište, subvencije i sad ulica

Od kraja septembra, Zrenanjinci, jedini u Srbiji a verovatno i na svetu, mogu da prošetaju avenijom Linglong. Odlukom lokalne skupštine, deo obilaznog puta kroz radne zone Jugoistok I i II dobio je ime po kineskom investitoru ...

Pexels

Srbija

08.10.2020. 12:31

Od kraja septembra, Zrenanjinci, jedini u Srbiji a verovatno i na svetu, mogu da prošetaju avenijom Linglong. Odlukom lokalne skupštine, deo obilaznog puta kroz radne zone Jugoistok I i II dobio je ime po kineskom investitoru Linglong  čiju izgradnju fabrike guma od početka prate kontroverze i ozbiljne kritike ekoloških aktivista.

Fabrika guma u Zrenjaninu biće prva fabrika kineske kompanije van Kine.

Prema planu, proizvodiće više od 13 miliona pneumatika godišnje a sporna je iz ekoloških razloga i zbog činjenice da će guma zamirisati u sred Banata i vojvođanske žitnice. 

Lokalna organizacija Građanski preokret i još nekoliko organizacija koje se zalažu za javnost u radu gradskih vlasti skoro dve godina upozoravaju na zakonske propuste u davanju dozvola, štetnost otvaranja fabrike u sred oranica, ali i u gradu koji već ima ozbiljne probleme sa vodosnabdevanjem. 

Međutim, u studiji uticaja na životnu sredinu za koju su  saglasnost dale lokalne vlasti, a da prethodno na javnoj raspravi nisu dozvolile prisustvo zainteresovanih građana, ocenjuje se da ova fabrika guma nije opasna po zdravlje stanovnika Zrenjanina. Sa druge strane, upozorava se da studija nije namerno uključila delove proizvodnje kao što je valjara, a čiji je efekat na životnu sredinu potencijalno i najštetniji.

Dolazak ovog kineskog investitora u Vojvodinu od početka su pratile kritike.

Prvo su kineski vlasnici dobili besplatno 95 hektara zemljišta (inače oranice A kategorije koje su konvertovane u građevinsko zemljište) čija se vrednost procenjuje na 7,6 miliona evra. 

Osim toga, dobiće iz budžeta Srbije i 75 miliona evra subvencija za zapošljavanje najmanje 1.200 radnika do kraja 2024. godine, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći kojim se daje zeleno svetlo za dodelu subvencije. 

Njihova prosečna bruto plata će biti 576 evra (oko 69.000 dinara) što je neto oko 42.000 dinara.

Kako piše u rešenju, investicionim projektom planirano je ulaganje od 800 miliona evra do kraja 2025.godine, od čega u izgradju blizu 252 miliona evra, a u novu opremu 547 miliona evra. 

Ivan Živkov, sociolog iz Zrenjanina, ocenjuje za Novu ekonomiju da je Srbija je postala država čija vlast budžetskim sredstvima plaća alarmantno zagađenje životne sredine od strane kineskih investitora, predstavljajući to projektima od nacionalnog značaja i istorijskim privrednim uspesima. 

„Da bi se udovoljilo investitorima koje niko drugi na evropskom tlu ne želi, masovno se krše se zakoni u oblasti zaštite životne sredine. Ugroženi su Bor i Smederevo, a sada i Zrenjanin. Poniženi i ugroženi građani, ali i pravosuđe, uglavnom okreću glavu od toga i ćute, kao da će neko drugi da ih spasi. Neće.“, kaže Živkov.

Razvoj gumarske industriji u Vojvodini ne završava se sa fabrikom Linglong. 

Opet u Zrenjaninu planirana je i fabrika za proizvodnju sirovina za gumarsku industriju koju će graditi takođe kompanija iz istoimene kineske provincije Šandong – Šandong Jangu Huatai Kemikal.  

Glavni proizvodi kompanije Šandong Jangu Huatai Kemikal biće hemijski proizvodi od kaučuka kojima se snabdevaju najveće svetske kompanije.

Sa proizvodne linije iz Zrenjanina treba da izađe 20.000 tona nerastvorljivog sumpora koji je jedan od važnih sirovina za gumarsku proizvodnju. 

U Inđiji će takođe nići fabrika guma koju gradi japanska kompanija Tojo tajers

*Projekat „Zaštita životne sredine – otpad nije na bacanje“ finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.