Vesti iz zemlje

07.11.2019. 16:32

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kineskoj kompaniji Mei Ta 11 miliona evra za zapošljavanje već zaposlenih radnika

Vlada Srbije isplatiće još 11 miliona evra subvencija kineskoj kompaniji Mei Ta za zapošljavanje radnika koji već rade za tu kompaniju...

Vlada Srbije isplatiće još 11 miliona evra subvencija kineskoj kompaniji Mei Ta za zapošljavanje radnika koji već rade za tu kompaniju, pokazuju dokumenti u koje je Nova ekonomija imala uvid.

Naime, ugovorom od 30. oktobra ove godine kompanija Mei Ta Europe Barič koja proizvodi autodelove se obavezala da zaposli „najmanje 1.360 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2021. godine“.

Međutim, rok u kom Mei Ta treba da zaposli radnike računa se od datuma kad je ta firma podnela prijavu Razvojnoj agenciji Srbije, a ona je to učinila još 27. decembra 2017. godine, kako se vidi iz Ugovora.

Iz napomena uz finansijske izveštaje ove kompanije, koji su podneti Agenciji za privredne registre, vidi se da je Mei Ta na dan 31. decembar 2017. imala 644 zaposlena, a na kraju 2018. godine 2.175 zaposlenih, odnosno 1.531 radnika više.

Ovo znači da je i bez subvencije Mei Ta ispunila uslov propisan novim ugovorom, odnosno da će građani Srbije nadoknaditi toj firmi „trošak“ dosadašnjeg zapošljavanja radnika sa dodatnih 11.253.124 evra.

Vlada Srbije odobrila je još 2015. godine prvu subvenciju od 21 milion evra kompaniji Mei Ta na šest godina, uz obavezu zapošljavanja minimum 770 radnika.

Kako je pisao Istinomer, u Okvirnom sporazumu o investiranju iz 2015. stoji da će Mei Ta „uložiti napor“ da zaposli dodatnih 600 radnika, ali to nije precizirano kao ugovorna obaveza.   

Kompanija je takođe dobila na poklon 14 hektara zemljišta, besplatnu infrastrukturu, besplatnu vodu i odnošenje smeća na tri godine, finansiranje učenika na praksi i druge olakšice, a Srbija se odrekla prihoda na osnovu carina, poreza i taksi, objavio je Istinomer.

Mei Ta je u 2018. godini imala poslovni prihod od 5,4 milijarde dinara (46,3 miliona evra) a primila je 1,2 milijarde dinara (10,8 miliona evra) u vidu subvencija, donacija, dotacija i premija.

Međutim, preduzeće je godinu završilo sa neto gubitkom od 3,1 milijarde dinara (26,2 miliona evra), prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2018.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle besplatnog zemljišta, još 14 miliona evra za MTU

Za metro se zadužujemo 580 miliona evra, manji deo kod Makrona

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.