Poplave u Srbiji FOTO: Dragan Milošević/Nova ekonomija

Kinezi danas gledaju kako se Srbija brani od poplava

Poplave u Srbiji FOTO: Dragan Milošević/Nova ekonomija

Delegacija kineskog ministarstva vodnih poslova na licu mesta će danas videti kako Srbija  sprovodi odbranu od poplava i na koji način štiti živote i imovinu, najavio je generalni direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović povodom najavljenog poplavnog talasa i obilnih padavina. 

Podsećamo, ovih dana se navršava pet godina od katastrofalnih poplava 2014. u kojima se, prema evidenciji Vlade Srbije, 24 ljudi utopilo, a samo u Obrenovcu evakuisano je 25.000 ljudi.

Kineska delegacija predvođena zamenikom ministra vodnih resursa Lu Guihiu će danas obići nekoliko lokacija u Srbiji kako bi se kroz konkretne primere na terenu razmotrili mogući načini saradnje dve zemlje u oblasti navodnjavanja I odbrane od poplava.

Generalni direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je u subotu da su na sastanku definisani mogući vidove saradnje i pomoći Kine u savladavanju problema vezanih za sektor voda u Srbiji.

Kako je rekao,  definisali su četiri osnovne tačke saradnje Kine i Srbije u oblasti voda.
Objasnio je da se pomoć odnosi na pripremu i izradu tehničke dokumentacije u izgradnji zaštitnih sistema za odbranu od poplava.

Druga tema je, kako je rekao, razvoj navodnjavanja u Srbiji i iskustva i znanja koja može da prenese Kina kao ogromna zemlja koja se, dodaje, suočava sa mnogo većim problemima od Srbije.

Treći vid pomoći je, navodi, u pripremi mapa vezanih za eroziju i bujice, a četvrti, razvoj vodoprivrednog informacionog sistema i sistema rane najave.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTETA OD POPLAVA U POLJOPRIVREDI TRI MILIONA EVRAPreuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.