Vesti iz zemlje

21.04.2020. 16:26

mojanekretnina.rs

Autor: Nova Ekonomija

Kirije u Beogradu manje za 20 odsto, cene stanova stabilne

Foto: Nova ekonomija/Ilir Gaši

Premda su kirije u Beogradu pala za više od 20 odsto u prvih mesec dana od proglašenja vanrednog stanja, kriza izazvana pandemijom skoro da uopšte nije uticala na cene nekretnina u glavnom gradu. Izvesno je će do pada cene kvadrata u Beogradu doći ali nije izvesno kada, navodi se u istraživanju koje je objavio portal MojaNekretnina.

„U nešto većem problemu bi mogli da budu investitori koji su u ovom trenutku u procesu gradnje i koji očekuju završetak radova krajem ove ili početkom sledeće godine. Oni su gradili stanove kada je radna snaga bila relativno skupa, računajući na visoke cene stanova. Pitanje je da li će nakon završetka radova moći da računaju na cenu kvadrata koju su ranije zamišljali i na profit koji su ranije planirali“, navodi se u istraživanju.

MojaNekretnina ocenjuje da se ne može očekivati da se ekonomska aktivnost ni posle vanrednog stanja vrati u celosti u normalu, te da „vlada velika neizvesnost i briga (koja će uticati na potrošnju)“, a da se prognoze u predstojećem periodu vrlo lako mogu pogoršati.

U analizi se navodi da je za pad stanarina uglavnom odgovoran odlazak studenata iz Beograda usled mera koje se preduzimaju za borbu protiv koronavirusa, kao i uvećan broj stanova koji su se izdavali „stan na dan“, odnosno uvećanja sveukupne ponude.

Skok stanarina, odnosno delimičan oporavak tržišta, može se očekivati par meseci nakon ukidanja vanrednog stanja

„Biće potrebno dosta vremena da se stanovi izdavani na dan ponovo vrate u svoju kategoriju, sve do tada, ti stanovi će predstavjati dodatnu ponudu stanova i predstavljaće dodatan pritisak na cenu izdavanja stanova“, navodi se u tekstu.

Stabilnost cene nekretnina u Beogradu je očekivana, obzirom da vlasnici stanova trenutno mogu da priušte sebi da sačekaju malo sa prodajom, očekujući da će stan nakon ove krize moći da prodaju po istoj ceni koja je bila na tržištu pre same krize, premda treba napomenuti da je prodaja pala za oko 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Ne treba pominjati da su upravo krediti i niska kamatna stopa proteklih godina bili u velikoj meri zaslužni za ogroman skok cene nekretnina u Srbiji. Ovde treba imati u vidu da je vanredno stanje proglašeno 15. marta, te da situacija može biti i gora u aprilu jer postoje naznake da će vanredno stanje potrajati sve do maja“, dodaje se u istraživanju.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno je izjavio da je i pored vanrednog stanja u martu izdato više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu ove godine izdato je građevinskih dozvola za 330.348 kvadratnih metara, od čega samo u martu 147.841 kvadrat. Poređenja radi, u martu prošle godine bilo je izdato građevinskih dozvola za nešto manje od 60.000 kvadrata.

„Ovde treba imati u vidu da sam proces planiranja izgradnje, skupljanja dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole može da potraje i nekoliko meseci. U ovoj informaciji da je u martu izdato tolko građevinskih dozvola ne možemo da vidimo reakciju građevinskog sektora na vanredno stanje. Prava reakcija će se videti u podacima za drugi i treći kvartal ove godine“, zaključuje se u istraživanju.

Portal MojaNekretnina pokrenuo je praćenje indeksa cena nekretnina i cena izdavanja u Beogradu, koja će se ažurirati na dnevnom nivou, koje su dostupne OVDE i OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.